null Beeld

Goed nieuws: “Coronavaccin is voor 90% effectief én veilig”

Het coronavaccin dat farmaceut Pfizer ontwikkelt is volgens de eerste onderzoeksresultaten voor maar liefst 90% effectief én veilig. De resultaten zijn een stuk positiever dan door experts werd ingeschat.

Online redactie Libelle

Het gaat om de eerste resultaten van het onderzoek dat nu in fase 3 zit. Dit is het laatste stadium voordat een vaccin de markt op mag. In die fase wordt een vaccin op meer dan 43.000 mensen getest. Een deel van hen kreeg het vaccin en een ander deel een placebo. Uit de analyse blijkt dat slechts 94 proefpersonen het coronavirus kregen. Het overgrote deel zat in de placebogroep, meldt Pfizer.

Cruciale mijlpaal

Verder kregen de proefpersonen volgens de farmaceut geen ernstige bijwerkingen. De voorzitter en CEO van Pfizer is zeer positief. "Vandaag is een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid", zegt Albert Bourla tegen The Guardian. "We bereiken een cruciale mijlpaal in ons vaccinontwikkelingsprogramma en dat is heel belangrijk nu records aan infectiecijfers worden verbroken, de druk in de zorg hoog is en een economische crisis op de loer ligt."

Eind dit jaar

Om het coronavaccin daadwerkelijk op de markt te brengen, zijn meer gegevens nodig. Dit gaat om de eerste onderzoeksresultaten. Toch zullen volgens The Guardian de eerste mensen mogelijk eind dit jaar al het vaccin krijgen. De eerste vaccins zullen voornamelijk bestemd zijn voor mensen in de zorg.

De Europese Unie koopt bij meerdere farmaceuten vaccins in. Er zijn al meerdere verkennende gesprekken gevoerd met Pfizer en deze zijn positief afgerond. Als de contracten goed zijn uitgewerkt, kan Nederland 7,8 miljoen coronavaccins ontvangen.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The Guardian. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden