Schaatsweer op komst: grote kans dat er volgende week op natuurijs geschaatst kan worden Beeld Getty Images
Schaatsweer op komst: grote kans dat er volgende week op natuurijs geschaatst kan wordenBeeld Getty Images

Goed nieuws voor fans: grote kans dat er volgende week op natuurijs geschaatst kan worden

De komende week wordt het een stuk kouder mét nachtvorst. Dat betekent dat de kans dat we op natuurijs kunnen schaatsen groter wordt.

Tara StokdijkGetty Images

Momenteel vriest het ’s nachts al behoorlijk. Op sommige plekken in het land werd het afgelopen nacht zelfs -7 graden. Overdag komen we nu nog telkens een paar graden boven nul uit. Maar daar komt verandering in.

Kouder weer in aantocht

Dit weekend wordt het overdag al rond het nulpunt. Na het weekend wordt het nog kouder. Voor de tijd van het jaar is 6 à 7 graden normaal, maar daar zullen we komende week niet in de buurt komen.

Kunnen we schaatsen?

Wouter van Bernebeek van Weerplaza vertelt aan het AD: “Het is in elk geval koud genoeg voor de schaatsbanen om open te kunnen. Voor echt natuurijs is het nog even afwachten hoe koud het daadwerkelijk wordt.”

Te weinig regen

“Plus: normaal gesproken heb je in deze tijd van het jaar veel ondergelopen weilanden die heel makkelijk bevriezen. Maar het heeft niet veel geregend afgelopen tijd, dus die zijn er nu niet”, vult hij aan.

Ondiep water

Als het een paar nachten achter elkaar -5 tot -7 graden wordt, kunnen we waarschijnlijk wel op ondiepe sloten schaatsen. “Maar dan wel echt op ondiep water”, waarschuwt hij.

Annette Gerritsen stopte in 2016 met schaatsen op hoog niveau, maar is nog steeds regelmatig op de schaatsbaan te vinden. In onze rubriek ‘Wanneer heb je voor het laatst?’ vragen we haar het hemd van het lijf. Wanneer heeft ze voor het laatst een compliment gekregen? En haar kledingkast opgeruimd?

Bron: Weerplaza

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden