null Beeld

Goed nieuws! We kunnen met een gerust hart vlees blijven eten

Vorige week werd de wereld opgeschrikt met het nieuws dat bewerkt vlees net zo kankerverwekkend is als tabak. De Wereldgezondheidsorganisatie vindt het nu tijd om dat bericht een beetje te nuanceren. 

Susan Dalstra

"We vragen niet van mensen helemaal te stoppen met het eten van bewerkt vlees. We zeggen dat het minderen van de consumptie van bewerkt vlees de kans op darmkanker verkleint", zegt een woordvoerder in de Irish Times.

LEES OOK: 'BACON IS NET ZO KANKERVERWEKKEND ALS ROKEN'

Slavinken niet vermijden

Volgens de woordvoerder is het nieuws dan ook verkeerd geïnterpreteerd en het is helemaal niet de bedoeling dat mensen nu massaal bacon, worstjes en slavinken moeten vermijden. "Haal vlees niet helemaal uit je voedingspatroon, want het bevat ook belangrijke voedingsstoffen."

Gesprek van de dag

Het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie was het gesprek van de dag. De onderzoekers concludeerden daarin dat het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag het risico op darmkanker met zo'n 18% vergroot. Het vlees valt daarmee in dezelfde risicogroep als tabak, maar dat schijnt een fout in het systeem te zijn."We willen tabak en vlees niet vergelijken, want we weten dat geen enkele hoeveelheid tabak veilig is."

Bron: Irish Times. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden