Close-up of woman paying for Flowers with a 10 Euro Bill at an outdoor Market. Beeld Getty Images
Close-up of woman paying for Flowers with a 10 Euro Bill at an outdoor Market.Beeld Getty Images

Geldzaken

Goed om te weten: dít gaat er voor jouw portemonnee veranderen vanaf 1 juli

Vanaf donderdag 1 juli gaan er een aantal geldzaken veranderen. Dat kan zowel positieve, als negatieve gevolgen hebben voor jouw portemonnee. Van statiegeld tot minimumloon en het bevriezen van de huurprijzen.

Avalon BootsGetty Images

We zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Stuntprijzen bier en wijn

Altijd fijn natuurlijk, als je favoriete wijn of bier in de aanbieding is. Maar vanaf 1 juli zal dit niet zo snel meer gebeuren. Althans, de kortingen op bier en wijn zullen vanaf dan niet meer hoger dan 25 procent zijn.

Daarnaast wordt er ook strenger opgetreden tegen het kopen van alcohol voor minderjarigen. Er zal hier ook meer op gecontroleerd worden.

Goedkope spullen worden duurder

Goedkope spullen van Amerikaanse of Chinese webshops - zoals AliExpres - zullen duurder worden. Als je iets van buiten Europa koopt, ben je verplicht om hier btw over te betalen. Tot nu toe was dat voor producten onder de 22 euro niet nodig.

Statiegeld

Al vanaf 1 juni betaal je ook al voor kleine plastic flesjes statiegeld. Deze flesjes zijn te herkennen aan een duidelijk statiegeldlogo. Toch worden er nog een boel flesjes verkocht waar dit statiegeld van 15 cent nog niet op zit. Vanaf 1 juli mogen producenten geen flesjes meer produceren zonder dit logo erop.

Stijgende energieprijzen en geen einde aan nachttarief

Velen zullen na 1 juli meer moeten betalen voor energie. Dat heeft te maken met de gasprijs die flink gestegen is. Gas is nog altijd belangrijk bij de opwekking van energie. Hoeveel de prijzen gaan stijgen, is nog niet te zeggen.

Mensen die nu nog gebruik maken van een oude energiemeter - en dus geen slimme meter hebben - kunnen vanaf 1 juli geen gebruik meer maken van nachttarief. Heb je een contract met een dubbel tarief? Dan wordt dit automatisch omgezet naar een enkel tarief.

Maximale huurverhoging

Goed nieuws voor huurders. Want hoewel de huurprijs van huizen elk jaar op 1 juli met een maximaal bedrag worden verhoogd, is dat dit jaar anders. De huur van sociale huurwoningen mag niet worden verhoogd. Huur je in de vrije sector? Dan kun je wel rekenen op een verhoging, maar daar zit voor het eerst een maximum aan. De huur mag met maximaal 2,4 procent verhoogd worden.

Minimumloon stijgt

Vanaf donderdag gaat het minimumbedrag voor werknemers vanaf 21 jaar met bijna 17 euro omhoog. Dat houdt in dat de minimumloon dan 1.701,80 euro bruto per maand wordt. Omdat deze bedragen stijgen, zorgt dit er ook voor dat AOW’ers iets meer geld per maand kunnen verwachten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden