null Beeld

Goede vraag: wie maakt jouw glas sinaasappelsap eigenlijk?

Wanneer je een slok neemt van je sapje, vraag je je vast niet af wat voor een reis de sinaasappels in je drankje hebben afgelegd. En dat terwijl 't zo leuk is om te weten waar jouw glas sinaasappelsap vandaan komt! 

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met Appelsientje

Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar we hebben meer met de makers achter het sap te maken dan je denkt.

Goed voor de toekomst

Met veel toewijding en aandacht adviseert Appelsientje de boeren in verschillende stappen van de teelt. Daarmee wordt naast een duurzame productie ook een goede opbrengst van de boomgaard bevorderd. Dat komt ook de smaak van de sinaasappel ten goede, en daardoor hebben de boeren uiteindelijk ook een hoger inkomen. Zo biedt Appelsientje kleinere familiebedrijven een mooi toekomstperspectief.

Fruitboer Valdir: "We brengen zoveel tijd met de sinaasappelbomen door dat ze bijna familie worden"

Met trots en passie

Een van die kleine fruittelers is Hercules Edemir Cestaro. Met veel passie kweekt hij al een aantal jaar sinaasappels voor onder andere Appelsientje. Maar waar is de boer nou allemaal mee bezig in het oogstseizoen?

  • Organiseren van de oogst en de plukkers zodat alles tijdens het plukken vlekkeloos verloopt.
  • Goede instructies geven aan de plukkers, hoe en wat er geoogst mag worden want alleen de rijpe sinaasappels mogen worden geplukt.
  • Het afstemmen met de sapfabriek hoeveel er per dag van welke sinaasappel geleverd gaat worden.
  • En heel belangrijk de controle op ziektes en zonodig de bomen rooien.

Maar ook buiten het oogstseizoen zijn de boeren druk bezig met het herbeplanten van (jonge) boompjes, bodemonderzoek om te bepalen of er voldoende voedingsstoffen in de bodem zitten en het beschermen van het gewas. Ook controleren de boeren de bloesem en kleine vruchten aan de boom. Want hoe meer bloesem hoe beter de oogst zal zijn.

Benieuwd wat er allemaal in de boomgaard gebeurd? Bekijk onderstaand filmpje. Hercules vertelt hierover, samen met boer Valdir Pasquali.

Met de hand geplukt

Het duurzaamheidsprogramma van Appelsientje schenkt ook veel aandacht aan de medewerkers van de boeren. Het oogsten van de sinaasappels gebeurt met de hand. De fruitboeren schakelen voor de oogst vaak de hulp in van tijdelijke plukkers. Via het duurzaamheidsprogramma leren de boeren de arbeidsomstandigheden tijdens de oogst te verbeteren. Zo wordt in het duurzaamheidsprogramma van Appelsientje het belang van beschermende kleding voor tijdens het plukken en schaduw om pauze in te kunnen houden, met de boeren gedeeld. Wist je dat wanneer het regent in het oogstseizoen er niet wordt geplukt in Brazilië? Men vindt de werkomstandigheden dan niet goed genoeg voor de plukkers.

LEES OOK: 7X DIT WEET JE NOG NIET OVER SINAASAPPELS

null Beeld
null Beeld
null Beeld

Appelsientje wil voor iedereen het beste onder de zon. Voor de boeren, hun plukkers, de natuur én sapliefhebbers. Lees meer over het duurzaamheidsprogramma op appelsientje.nl/duurzaamheid.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden