Diederik Gommers Beeld ANP
Diederik GommersBeeld ANP

Gommers: “Bij code zwart moet zorgpersoneel beschermd worden door politie en leger”

Volgens nieuwe berekeningen lijkt code zwart onvermijdelijk. En dat heeft veel gevolgen. Zo moeten ziekenhuizen volgens Diederik Gommers beschermd worden door de politie en het leger.

Dat zei de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid vrijdagavond aan tafel bij Op1.

Geen veranderingen

Vorige week zijn tijdens een nieuwe persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd. Als het goed is, kunnen we dat de komende dagen terugzien in de cijfers. “Als we de komende dagen geen verandering zien, dan wordt het spoed-OMT van aankomende woensdag mogelijk naar voren gehaald”, legt Gommers uit.

Personeel beschermen

De intensivist is dan ook bang voor code zwart. Dat betekent dat er voor patiënten die geen grote overlevingskans hebben, straks geen plek meer op de intensive care is. “Als we onverhoopt in code zwart komen, dan is dit wat we in Rotterdam zien peanuts”, zei hij, verwijzend naar de rellen in de stad. “Dan krijgen we echt een situatie dat het onveilig wordt. Als de situatie zo wordt dat we bedden tekort komen en keuzes moeten maken: dan moeten we ons personeel gaan beschermen met politie of het leger. De emoties lopen dan gigantisch op”, zegt Gommers.

Agressie

“Als je dan in het ziekenhuis komt met je kind of met je vader of je partner en wij zeggen: ‘We hebben geen plek en jouw partner komt niet in aanmerking. We gaan je aan de sedatie leggen en je komt te overlijden.’ Dan komt er ongelooflijke agressie”, aldus Gommers. Sedatie betekent het verlagen van het het bewustzijn van een patiënt. Dit gebeurt door middel van het toedienen van medicatie via een infuus.

Annet en Frank werkten allebei in de corona-brandhaard:

Bron: Op1.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden