ROTTERDAM - Afdelingshoofd IC Diederik Gommers van Erasmus MC nadat hij een heeft gekregen van IC-Verpleegkundige Tom Burggraaf (niet op foto). Verleners van acute zorg, zoals ambulancepersoneel en IC-medewerkers worden in diverse ziekenhuizen geprikt tegen het coronavirus. ANP SEM VAN DER WAL Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
ROTTERDAM - Afdelingshoofd IC Diederik Gommers van Erasmus MC nadat hij een heeft gekregen van IC-Verpleegkundige Tom Burggraaf (niet op foto). Verleners van acute zorg, zoals ambulancepersoneel en IC-medewerkers worden in diverse ziekenhuizen geprikt tegen het coronavirus. ANP SEM VAN DER WALBeeld Hollandse Hoogte / ANP

CORONA

Gommers: “Haal ten minste 1 prik, óók als je Covid hebt gehad”

Nu er al verschillende mutaties zijn opgedoken van corona, vragen veel mensen zich af of ze met een coronavaccin ook beschermd zijn tegen die mutaties. Diederik Gommers (56), ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, heeft in zijn podcast Vraag het Gommers antwoord gegeven op deze vraag.

Erandi GodinezHollandse Hoogte / ANP

Volgens Diederik Gommers hebben mensen die al besmet zijn geweest met corona én 1 prik laten zetten, in principe genoeg neutraliserende antistoffen om ook beschermd te zijn tegen mutaties van dit virus.

“Beschermen tot een maximum”

Gommers vertelt dat hij van meerdere mensen, waaronder viroloog Koopmans, heeft vernomen dat de antistoffen door besmetting, samen met die van één vaccinatie, beschermen ‘tot een maximum’. “Mensen die Covid hebben gehad, hebben verschillende concentraties antistoffen in hun bloed. Maar als je nog één vaccinprik krijgt, stijgt de dosis antistoffen tot een maximum. Dat is ook belangrijk tegen de mutaties. Daarom is het toch goed om ten minste één prik te halen. Oók als je Covid hebt gehad.”

Antistoffenpaspoort

Als het aan Gommers ligt, komt er dan ook een antistoffenpaspoort in plaats van een vaccinatiepaspoort. “Het gaat namelijk niet om het vaccineren zelf, het gaat erom hoeveel antistoffen je in je bloed hebt. Want díe beschermen je uiteindelijk. Ook als je twee keer je prik gehaald hebt met de huidige vaccins, zit je eigenlijk aan het maximum. Het zou goed zijn om je antistoffen te laten bepalen, maar op dit moment is dat heel lastig om te doen.”

Hard gewerkt aan app

Voor nu is een vaccinatie dan ook de beste garantie om toegang te krijgen tot het buitenland. “Je krijgt nu alleen een bewijs als je gevaccineerd bent, dus dat zou ik maar doen. Je ziet steeds meer dat je andere landen binnen mag op het moment dat je een vaccinatiepaspoort of -bewijs hebt. Ik neem aan dat er hard aan een app gewerkt wordt, want anders kun je straks niet naar Spanje of Frankrijk.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: BNR

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden