null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Google jij je symptomen? Dit is waarom je vaak bij kanker uitkomt

Je voelt een vreemde pijn opkomen of merkt een raar plekje op dat er voorheen niet zat, dus je besluit er een Google search aan te wagen. Bekend scenario? Dan weet je dat de uitkomst negen van de tien keer weinig verrassend is: je ‘hebt’ kanker. En de reden dat je (in veel gevallen) op een dwaalspoor wordt gezet, zou alles met geld te maken hebben.

Milou WindhorstGetty Images

Het gebeurt dagelijks: mensen die in paniek naar de dokter gaan, omdat ze zichzelf via internet met kanker hebben gediagnosticeerd. “Als je zoekt op ‘knobbeltje’ of ‘bloed plassen’, dan komt kanker als één van de eerste oorzaken naar boven”, vertelt huisarts Shakib Sana aan AD.nl.

Symptomen Googlen

Het klinkt onderhand ongeloofwaardig, maar je kunt ook dingen mankeren die níét op kanker wijzen – wat Google je ook probeert wijs te maken. “Een keertje wat bloed plassen of wat bloed bij je ontlasting, dat hoeft niet meteen kanker te zijn”, zegt Sana. Volgens hem is al die paniekzaaierij bovendien onnodig belastend voor zorgverleners.

Geldkwestie

En dan nu de – ietwat onethische – reden dat Google direct van het ergste uitgaat bij zelfs de allersimpelste neusverkoudheid: geld. “Websites verleiden je met een klein stukje tekst om te klikken”, legt Xandora Kotsi, zoekmachinespecialist bij het AD, uit. “Ze willen emotie bij je oproepen, zodat je klikt. Hoe meer er wordt geklikt, hoe meer er aan advertenties wordt verdiend.”

Betrouwbare bronnen

Wat je voortaan beter kunt doen als je je lichte zorgen maakt, maar niet gelijk naar de huisarts kunt (of wilt)? Thuisarts.nl is een betrouwbare site, tipt Sana. “Die website verwijst door naar andere betrouwbare websites. Ook staat daar duidelijk beschreven wanneer er sprake is van spoed en je meteen contact moet opnemen met je huisarts.” Bij twijfel doe je dat laatste natuurlijk altijd.

Bron: AD.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden