Gooi er nog een teentje bij: 7x waarom knoflook gezond is
Of je bedpartner blij wordt van deze 7 redenen waarom een teentje extra door je eten goed voor je is, weten we niet. Maar we weten wél dat knoflook niets dan goed is voor je lijf.
Tekst gaat verder onder de video.
Video: ruiken je handen nu wel heel erg naar knoflook? Zo kom je daar weer vanaf.
Dus dan moeten we die niet al te charmante adem maar even voor lief nemen…
Knoflook is ontzettend goed voor je: het geeft als het ware een boost aan het hele immuunsysteem. Wanneer knoflook in stukjes gesneden wordt, komt er allicine vrij, een antibioticum, dat eerst in het bloed circuleert en daarna wordt uitgescheiden via de longen, de darmen, de huid en de urinewegen. Dit wordt allemaal gedurende dat proces ‘gedesinfecteerd’. En da’s niet alles: check deze 7 punten om voortaan een extra teen door je soep of salade te gooien maar eens.
- Weg voedselvergiftigingDoor zijn antibacteriële werking kan knoflook gebruikt worden bij infecties. Het kan schadelijke bacteriën in de darmen vernietigen en is daarom effectief tegen voedselvergiftiging dat bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door Salmonella.
- Lief voor je hartDe bloedverdunnende eigenschappen kunnen bovendien helpen tegen een hoge bloeddruk, bloedklonters, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.
- Hatsjie!Ook niet onbelangrijk: knoflook bevat antioxidanten die helpen het immuunsysteem te beschermen tegen onder andere verkoudheden en acne. Uit een grote 12-weekse studie bleek dat een dagelijks knoflooksupplement het aantal verkoudheden met 63% deed afnemen, vergeleken met een placebo.
- Voor als je niets anders in huis hebtDankzij de antibacteriële werking kan het ook gebruikt worden om wonden te ontsmetten.
- Zoete voetenSchimmelnagels kunnen verholpen worden door een warm voetbadje met enkele geplette teentjes knoflook.
- Veilige tuinOok bij het tuinieren kunnen we knoflook gebruiken om slakken, kevers en insecten uit de groentetuin te houden. Plet enkele teentjes knoflook en meng met warm water, indien mogelijk enkele uren in de zon laten staan. Doe het mengsel in een plantenspuit en verstuif het over de planten die je wilt beschermen.
- VitamientjeIn knoflook zit vitamine A (ondersteunt je immuunsysteem), vitamine B1 of thiamine (onmisbaar voor de energievoorziening van je lichaam), vitamine B3 of niacine (van belang voor de energievoorziening) en vitamine C (heel belangrijk voor een goede weerstand).
Zo, goeiemorgen
Let wel: de helende werking van de witte smaakmaker is het grootst als je ’t rauw eet. Nederlanders eten relatief weinig knoflook. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanjaarden, die per persoon gemiddeld 1,5 kilo knoflook per jaar eten, wat neerkomt op zo'n 450 teentjes.
LEES OOK:
- Dit is dé manier om knoflook te pellen
- Knoflookadem? Dit is de reden dat tandenpoetsen niet helpt (+ tips die wél helpen)
- Zo krijg je die vieze knoflookgeur wél van je handen af
Bron: Mens & Gezondheid. Beeld: iStock