Griepprik Beeld Getty Images
GriepprikBeeld Getty Images

Nieuw onderzoek

‘Griepprik verkleint kans op ernstig verloop van corona’

Mensen die eerder dit jaar een griepprik namen, hebben minder kans op heftige coronaklachten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

RedactieGetty Images

De Amerikaanse studie analyseerde de elektronische medische dossiers van ruim 74.700 mensen met een coronabesmetting uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Israël en Singapore.

Minder ernstige coronaklachten

Onderzoekers ontdekten dat de mensen die in de afgelopen zes maanden het griepvaccin hebben gekregen, minder vaak last hadden van ernstige coronaklachten. Degenen zonder griepprik hadden tot 20 procent meer kans om op de intensive care terecht te komen. Ook liepen zij, vergeleken met mensen die wél een griepprik kregen, tot 58 procent meer kans om op de spoedeisende hulp te belanden. Een verband tussen de griepprik en een lagere kans om te overlijden aan corona is niet gevonden.

Samenstelling griepprik

Ondanks de opvallende onderzoeksresultaten, benadrukken de onderzoekers dat een milder ziekteverloop niet betekent dat een griepprik mensen daadwerkelijk beschermt tegen een coronabesmetting. Daarnaast is het zo dat de samenstelling van de griepprik jaarlijks verandert. De griepprik die volgend jaar wordt gegeven, kan dus een andere uitwerking hebben op het ziekteverloop van mensen met een coronabesmetting.

Zó werkt de griepprik:

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden