null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Grijze haren door stress? Volgens onderzoekers kun je dat op déze manier weer terugdraaien

Wanneer je grijze haren krijgt, is natuurlijk vooral genetisch bepaald. Toch kunnen je grijze haren ook worden veroorzaakt door stress. Als jij denkt dat dit laatste bij jou het geval is, hebben we goed nieuws voor je! Volgens onderzoekers kun je dit proces namelijk gewoon weer terugdraaien.

Wetenschap

Wanneer je grijze haren krijgt, is natuurlijk vooral genetisch bepaald. Toch kunnen je grijze haren ook worden veroorzaakt door stress. Als jij denkt dat dit laatste bij jou het geval is, hebben we goed nieuws voor je! Volgens onderzoekers kun je dit proces namelijk gewoon weer terugdraaien.

En daar hebben wij wel oren naar…

Stress zorgt voor minder pigment

Onderzoekers van de Amerikaanse Columbia Universiteit deden onlangs een hoopgevende ontdekking. Met een microscopische scanner bekeken ze de scalp van veertien mensen. In de weken daarna maakten ze steeds weer nieuwe scans, terwijl de veertien deelnemers ook een kalender en een zogeheten ‘stressdagboek’ bijhielden. En wat bleek? Bij de mensen die flink wat stress hadden, groeide het haar ook inderdaad met minder pigment. Wat dus betekent dat ze grijzer werden. Wat de onderzoekers echter óók zagen, was dat de grijze haren bij sommige mensen ook weer hun oorspronkelijke kleur kregen.

Vakantie als medicijn

Hoofdonderzoeker Martin Picard: “Er was iemand die op vakantie ging tijdens het onderzoek. Vijf grijze haren in ontwikkeling kleurden in die periode terug naar hun oorspronkelijke tint. Dit bewijst dat deze ontwikkelingen niet altijd lineair doorlopen, maar soms ook tot halt geroepen kunnen worden.” Dit klinkt natuurlijk erg hoopgevend, maar er is wel een maar: haar dat het haarzakje al ontgroeid is en dus al op je hoofd zit, kan niet meer terug naar de oorspronkelijke kleur gaan. Haar dat nog ín de follikel zit wel. Dit betekent dat haren die op het punt staan grijs te worden, nog gestopt kunnen worden. Hoofdonderzoeker Martin Picard: “Zolang je haar zich nog onder je huid bevindt, kan het beïnvloed worden door stresshormonen en andere processen die zich afspelen in je lijf.”

Heeft het zin?

Als je al een volledig grijze bos haren hebt en wat ouder bent, dan zal een weekje vakantie er dus niet voor zorgen dat je terug komt met je oorspronkelijke haarkleur. Maar mensen van middelbare leeftijd die een paar grijze haren hebben, kunnen wél baat hebben bij zo’n vakantie.

Overigens zijn er ook genoeg redenen om je haren wel gewoon grijs te laten worden. Deze 17 kapsels bewijzen dat stoppen met verven ook een goed idee is.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Sciencedaily

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden