null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Grote stijging in ongelukken met e-bikes: “Oorzaak ligt bij automobilisten”

De e-bike heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt. Steeds meer mensen maken er gebruik van, maar ook het aantal ongelukken met de elektrische fietsen onder ouderen is gestegen. De oorzaak ligt volgens deskundigen echter niet bij fietsers, maar bij automobilisten.

Anne-Flore MullerGetty Images

Een helm dragen lost volgens hen het probleem dan ook niet op.

Populair vervoersmiddel

In 2020 werden er meer elektrische fietsen dan gewone fietsen verkocht. Vooral onder ouderen is de e-bike een geliefd vervoersmiddel, gezien er met de onontkoombare afnemende spierkracht zo toch nog genoten kan worden van fietsen in de natuur. De snelheid is echter een stuk hoger dan een normale fiets, waardoor fietsongelukken ermee sneller een fatale afloop kunnen hebben.

Letsel

Neuroloog Marcel Ariës op de intensive care van het Maastricht UMC vertelt aan NOS welk letsel hij vaak ziet na dergelijke ongelukken. “Letsel aan het hoofd, de hersenen, de nek, klaplongen, bloedingen in de buik, uitgebreide breuken”, noemt hij. “Het afgelopen jaar hebben we zes e-bikers gehad met ernstig hersenletsel. Ze hadden allemaal geen helm op. Een groot deel is overleden.”

Helmplicht

Artsen pleiten dan ook al een tijd voor het invoeren van een helmplicht bij e-bikers, maar volgens deskundigen lost dat het probleem niet op. Zij menen dat de oorzaak van het hoge aantal dodelijke ongelukken met e-bikes namelijk bij automobilisten ligt.

“Fietsen is niet gevaarlijk”

Marco te Brömmelstroet, ‘fietsprofessor’ aan de Universiteit van Amsterdam, verklaart: “Gek genoeg vinden we verkeersveiligheid ontzettend belangrijk, maar willen we het er niet over hebben als het betekent dat we iets moeten doen aan de echte oorzaak van verkeersonveiligheid: die snelle auto.”

Hij vervolgt: “Fietsen is intrinsiek niet gevaarlijk. Er zijn heel veel ongevallen waar we op het slachtoffer focussen, maar we eigenlijk de automobilist en het autoverkeer zouden moeten aanpakken.”

In een rok of jurk fietsen zonder dat deze omhoog waait? Met dit trucje kan dat heel gemakkelijk.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden