null Beeld

Ha heerlijk: Hollandse Nieuwe

Ze lieten een week op zich wachten, maar nu zijn ze er dan echt, de Hollandse Nieuwe! Opperbest van smaak en als boter zo mals. Koud, maar ook warm zó lekker.

Dit zijn onze 10 favoriete recepten met Hollandse Nieuwe.

1. Smørrebrød met Hollandse Nieuwe voor 2 personen

Zweden zijn gek op smørrebrød. Deze met haring is een topper!

Nodig: 2 vastkokende aardappelen, zout, 1 ei, 2 plakken (bruin) brood, 2 el verse roomkaas, 2 zoute haringen in repen, 1 rode ui in ringen, 2 el fijngesneden bieslook, enkele blaadjes sla. Kook de aardappelen gaar in circa 20 min. Laat afkoelen en snijd in plakjes. Kook het ei hard in 7-8 min. Spoel het ei koud, pel het en verkruimel het. Bestrijk het brood met verse roomkaas en verdeel daarover de aardappel, haring, ei en uiringen. Bestrooi met bieslook en garneer met sla.

Bereiden: circa 30 min. Afkoelen: circa 1 uur. Circa 345 kcal p.st.

null Beeld

2. Gemarineerde haring voor 4 personen

Heerlijk als voorgerecht of als hapje met roggebrood of stokbrood.

Meng 3 el mayonaise met 3 el crème fraîche en breng op smaak met zout, peper en 1 tl geraspte mierikswortel. Meng de saus voorzichtig met 5 in stukjes gesneden zoute haringen, 1 fijngesneden kleine rode ui, 2 el fijngesneden dille en 2 in stukjes gesneden zure augurken. Laat de smaken minstens 1 uur intrekken en verdeel dit mengsel dan over 4 kommetjes. Garneer met fijngesneden bieslook, 4 tl zalmeitjes en een takje dille.

Bereiden: circa 20 min. Marineren: minstens 1 uur. Circa 210 kcal p.p.

3. Haringtartaar voor 4 personen

Supersnel gemaakt en voor liefhebbers van Hollandse Nieuwe niet te versmaden.

Snijd 6 zoute haringen in heel kleine blokjes. Meng ze met 1 fijngesneden sjalotje, 1-2 tl geraspte limoenschil, 1-2 el limoensap, 1-2 tl Japanse sojasaus, 2-3 el fijngesneden verse koriander en 1 tl geraspte gemberwortel. Serveer in kleine glaasjes of als een mooie cirkel op een bord.

Bereiden: circa 20 min. Circa 160 kcal p.p.

null Beeld

4. Warme haring in roomsaus voor 4 personen

In Zweden staat warme haring vaak op het menu. Dit gerecht is het proberen waard!

Week 6 gehalveerde zoute haringen circa 30 min. in wat melk. Bak 3 in dunne ringen gesneden rode uien circa 10 min. in 20 g boter. Laat ze niet kleuren. Leg ze in een wijde ovenschaal en leg er, naast elkaar, de uitgelekte stukken haring op. Bestrooi ze met 2 el fijngesneden dille en 2 el fijngesneden bladpeterselie en schenk er circa 2 dl slagroom over. Maal er wat peper over en zet de schaal 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 190°C. Bestrooi voor serveren met 2 fijngesneden lente-uitjes en 1 el fijngesneden dille. Lekker met gekookte aardappelen.

Bereiden: circa 30 min. Weken: circa 30 min. Circa 410 kcal p.p.

5. Crostini met zoute haring, circa 10 stuks

Ideaal voor onverwachte gasten, want dit hapje is snel gemaakt.

Beleg 10 plakjes geroosterd (stok)brood elk met 1/4 zoute haring, Druppel er wat citroensap over en leg er een mooie toef geraspte rettich op. Bestrooi met fijngesneden kervel of dragon en grof gemalen peper.

Bereiden: circa 20 min. Circa 65 kcal p.st.

6. Fris & romig met bietjes voor 4 personen

Haringsalade met bietjes. Een klassieker.

Kook 3 gehalveerde vastkokende aardappelen gaar in circa 20 min. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes. Meng de aardappelen met 5 in repen gesneden zoute haringen, 1-2 in reepjes gesneden ongeschilde groene appels, 1 fijngesneden kleine rode ui, 2 in flinterdunne reepjes gesneden kleine rauwe bietjes, 2-3 el zonnebloemolie, 1 tl mosterd en zout en peper naar smaak.

Bereiden: circa 30 min. Afkoelen: circa 1 uur. Circa 300 kcal p.p.

null Beeld

7. Mosterdharing voor 4 personen

Lekker op stukjes roggebrood.

Meng 3 el zure room met 1-2 tl grove mosterd (met zaadjes), 2 el fijngesneden bieslook, 3 el heel kleine komkommerblokjes en grofgemalen peper naar smaak. Meng de saus met 4 in stukjes gesneden zoute haringen. Serveer op roggebrood.

Bereiden: circa 20 min. Circa 130 kcal p.p.

8. Tortilla met haring voor 4 personen

De tortilla smaakt zowel lauwwarm als op kamertemperatuur erg goed.

Bak 2 fijngesneden uien circa 5 min. in 6 el olie. Voeg 4 aardappelen in blokjes toe en bak ze circa 15 min. op zacht vuur tot ze gaar zijn. Laat dit mengsel in een vergiet uitlekken en vang 2 el olie op. Klop 6 eieren los en roer het aardappelmengsel erdoor. Voeg 4 in stukjes gesneden zoute haringen toe samen met 5 el fijngesneden kruiden (bieslook en bladpeterselie). Verhit 1 el olie in de schoongeveegde koekenpan (22-24 cm) en schenk het aardappelmengsel er in één keer in. Druk het plat en laat de tortilla op zacht vuur garen tot de onderkant goudgeel is. Schud de pan regelmatig. Keer de tortilla met behulp van een bord, schenk weer 1 el olie in de pan en laat ook de andere kant goudgeel worden.

Bereiden: circa 35 min. Circa 375 kcal p.p.

null Beeld

9. Sashimi van haring voor 4 personen

Op z’n Japans: puur en vol smaak.

Nodig: 4 zoute haringen, in mooie stukken, 4 cm gemberwortel in flinterdunne reepjes, 1 rode peper zonder zaadjes in flinterdunne ringen, 2 el olijfolie, 2 el Japanse sojasaus. Leg de stukken haring op een schaal. Verdeel de rode peper en gember erover. Meng de olie al kloppend met de sojasaus en druppel dit mengsel over de sashimi.

Bereiden: circa 15 min. Circa 195 kcal p.p.

10. Gazpacho: koude tomatensoep voor 4 personen

Pureer 600 g stukjes rijpe tomaten samen met 1 in blokjes gesneden rode paprika, 1 fijngesneden rode ui, 1-2 teentjes knoflook en 1/2 komkommer in stukjes. Roer er circa 3 el olijfolie door en verdun de soep met 2-3 dl groentebouillon of water. Breng op smaak met zout, peper, cayennepeper en wat citroensap. Zet de soep 2 uur op een koele plaats om de smaken te laten intrekken. Serveer de soep met reepjes zoute haring (circa 1/2 haring per persoon).

Bereiden: circa 20 min. Intrekken: circa 2 uur. Circa 155 kcal p.p.

Receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Jan Luijk.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden