null Beeld

“Haal kitten pas na 16 weken weg bij moeder”

Gedrags- en gezondheidsproblemen bij kittens worden veroorzaakt doordat ze te vroeg van hun moeder worden gescheiden. De leeftijd moet daarom van zeven weken naar zestien weken. Dat zegt het Kattengedragsadviesbureau.

Het bureau begeleidde jarenlang de onderzoeken van studenten die studies als dierecologie en gedragsbiologie deden. In deze onderzoeken werden de leeftijden van de kittens per cluster onderzocht. Elke keer werd het gedrag van de kittens vergeleken en zo werd de conclusie getrokken: hoe jonger de kitten wordt verwijderd van zijn moeder, hoe groter de gedragsproblemen zijn.

Deze kittens zijn nog bij moeder en vormen een lieve familie, bekijk ze hier.

Probleemgedrag

Volgens het bureau vertoont 94% van de katten signalen van probleemgedrag. "Daarbij moet je denken aan hard miauwen en het krabben van de bank", vertelt Het Kattengedragsadviesbureau. "Bij gezondheidsproblemen moet je denken aan de veel voorkomende niesziekte, obesitas en huidaandoeningen." Deze gezondheidsproblemen zijn allemaal de oorzaak van stress. "Katten zijn zeer gevoelige dieren."

Zorgelijk

Het Kattengedragsadviesbureau vindt het zorgelijk dat baasjes hun kittens naar het asiel brengen als die gedrags- en gezondheidsproblemen vertonen. "Dit kan voorkomen worden als de kitten later van de moeder wordt verwijderd." Na 7 weken heeft een kitten nog niet voldoende hormonen door een tekort aan moedermelk. Na 16 weken zijn deze wel voldoende ontwikkeld.

Tweede Kamer

Het Kattengedragsadviesbureau biedt dinsdag een initiatiefvoorstel aan de Tweede Kamer aan voor het verhogen van de wettelijke scheidingsleeftijd van kittens.

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden