Haardhout kopen? Let op dat je niet wordt opgelicht Beeld Getty Images
Haardhout kopen? Let op dat je niet wordt opgelichtBeeld Getty Images

Waarschuwing

Haardhout kopen? Let op dat je niet wordt opgelicht

Nu de temperaturen flink dalen, is het heerlijk om voor een knisperende openhaard te zitten. Maar om die te kunnen aansteken, heb je natuurlijk wel genoeg haardhout nodig. En bij het kopen daarvan blijkt het de laatste tijd vaak mis te gaan: de politie heeft al honderden klachten ontvangen van mensen die bij het kopen van haardhout zijn opgelicht.

Erandi GodinezGetty Images

En het blijft niet bij de politie: ook de Fraudedeskhelp, de Consumentenbond en het meldpunt van Omroep Max blijken de laatste tijd opvallend veel meldingen hierover te krijgen.

Opgelicht bij het kopen van haardhout

Door de verhoging van de gasprijzen, kiezen veel mensen ervoor om hun verwarming minder vaak aan te doen en vaker de openhaard aan te steken. Hierdoor stijgt ook de vraag naar houtpellets en haardhout en daarvan blijken oplichters dus slim gebruik te maken. Zij maken webshops voor haardhout aan waarop mensen hout kunnen bestellen, maar ze leveren vervolgens niks. Soms maken ze ook websites aan voor bedrijven die wel bestaan, maar helemaal niet online verkopen. Klanten denken dan dat ze met het betreffende bedrijf te maken hebben en gaan af op de goede naam, terwijl de website niet van het bedrijf is. Er zouden inmiddels al zo’n zestig van dit soort webshops actief zijn.

Híerop moet je letten

Hoe weet je nu of de webshop waar jij je hout bestelt betrouwbaar is? Volgens Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), is het vooral belangrijk om te controleren of de site slecht vertaald is en op het vermelden van niet-bestaande houtsoorten, zoals ‘gecomprimeerd logboek’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout’.

“Criminelen volgen de seizoenen en spelen in op de actualiteit. In de zomer proberen ze barbecues te slijten. Nu de koude dagen zijn aangebroken en de energieprijzen gestegen zijn, spelen ze in op die behoefte”, aldus van der Linden.

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: Radar

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden