null Beeld

Handig: 9 manieren om je concentratievermogen te vergroten

Je 8 uur lang volledig concentreren op je werk is natuurlijk onmogelijk, maar er zijn wél een aantal handige trucjes om je concentratievermogen te vergroten.

Elselien van Dieren

1. Neem regelmatig een korte pauze

Dat klinkt juist heel contraproductief, maar het werkt zeker. Uit onderzoek blijkt namelijk dat korte pauzes in je werkritme cruciaal zijn voor je mate van productiviteit. De magische formule? Werk 52 minuten en neem daarna een pauze van 17 minuten. Nu maar hopen dat je baas akkoord gaat…

2. Eet citrusvruchten

Sinaasappelen en citroenen zorgen ervoor dat je alerter bent door de flinke dosis vitamine C.

3. Ga stáán!

Wanneer je de hele dag aan je bureaustoel zit vastgelijmd, zul je de focus gedurende de dag verliezen (bovendien is het ongezond).

4. Kijk een lief dierenfilmpje

Raar maar waar: het kijken van schattige video’s vol puppy’s en kittens helpt je dus écht om je concentratie te vergroten. Kijk, da’s nog eens een onderzoek.

5. Vergaderen? Plan een meeting om 3 uur

Het valt voor velen van ons niet mee om ’s ochtends op tijd én goed voorbereid aan de vergadertafel plaats te nemen. Volgens onderzoekers is 3 uur ’s middags dan ook de beste tijd voor een zakelijke afspraak. Het is laat genoeg op de dag om je goed voor te bereiden, maar je bent nog niet doodop zoals je dat aan het einde van de middag kunt zijn.

LEES OOK: CONCENTRATIEPROBLEEM? DEZE VOEDING HOUDT JE GEFOCUST

6. Beter nog: plan een wandel-vergadering

Beweging, frisse lucht, geen computer… wat wil je nog meer? Uit onderzoek blijkt dat wandelend vergaderen je creativiteit en motivatie echt goed doet. Grote jongens als Facebook-baas Mark Zuckerberg zijn al fan.

7. Zet push-berichten uit

Ben je net lekker in dat dossier bezig, zie je een mailtje binnenkomen. En voor je het weet ben je beland in een eindeloze mailwisseling en heb je geen idee meer wat je nu eigenlijk echt aan het doen was. Kleine veranderingen zoals het tijdelijk uitzetten van je telefoon en mail kunnen echt wonderen doen voor je productiviteit.

LEES OOK: DIT IS WAT ER MET JE LICHAAM GEBEURT TIJDENS EEN DAG WERKEN

8. Doe een dutje

Slapen op je werk, dat klinkt alles behalve productief. Toch is het volgens onderzoekers heel verstandig om een dutje van 10 tot 20 minuten te doen. Het verbetert je humeur, maakt je creatiever en zorgt dat je meer alert bent.

9. Laat je werk op je werk

Door de smartphone nemen we ons werk tegenwoordig vaak letterlijk mee naar huis, maar dit kan ervoor zorgen dat je óp je werk juist minder productief bent. Bovendien is de kans op een burn-out zo vele malen groter. Niet meer doen dus.

Bron: Huffington Post. Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden