Getty Beeld Getty Images
GettyBeeld Getty Images

Vaccinatiebewijs

Handig: zó maak je vanaf donderdag zelf een vaccinatiebewijs

Vanaf donderdag 24 juni kun je in de CoronaCheck-app zelf een vaccinatiebewijs maken. Hiermee kun je bijvoorbeeld naar binnen bij evenementen. Vanaf 1 juli is het ook mogelijk om met de app zelf een Europees reisbewijs te maken. Maar hoe doe je dat precies?

Erandi GodinezGetty Images

Wij leggen het je uit.

Wat kun je met het vaccinatiebewijs?

Het fijne aan zo’n vaccinatiebewijs is dat je je, als je volledig gevaccineerd bent, niet meer hoeft te laten testen voor evenementen. Voor buitenlandse reisbewijzen mogen andere EU-landen straks zelf bepalen of ook één Pfizer-, Moderna- of AstraZeneca-prik genoeg is. Daarnaast is het binnenkort mogelijk om een zogeheten ‘herstelbewijs’ in de app te tonen. Hiermee bewijs je dat je recentelijk corona hebt gehad en dus antistoffen in je lichaam hebt.

Niet allemaal tegelijkertijd

Vanaf donderdag 24 juni kun je dus je eigen vaccinatiebewijs maken. Hiervoor moet je inloggen in de app met je DigiD. Het is belangrijk dat niet iedereen dit meteen tegelijkertijd gaat doen. De CoronaCheck-app ondersteunt namelijk maar maximaal 25 logins per seconde, wat neerkomt op 90.000 logins per uur. Het is dus zo niet slim om vlak voordat je bij een evenement naar binnen wilt nog even snel bij de deur te gaan inloggen, want de kans is groot dat anderen dit ook doen en je daardoor dus niet kunt inloggen. Gelukkig kun je het toegangsbewijs thuis al maken en opslaan in de app. Je kunt het bewijs dan bij binnenkomst laten zien, ook als je geen internet hebt.

Zo maak je het vaccinatiebewijs

De CoronaCheck-app heeft een koppeling met de systemen van het RIVM en de GGD. Je logt in met je DigiD, dan haalt je app de gegevens automatisch op. Om een vaccinatiebewijs te maken, moet je vervolgens zelf een QR-code maken in de app. Je krijgt drie opties: een optie waarmee je een negatieve testuitslag kunt laten zien, een optie waarmee je een herstelverklaring kunt laten zien én een optie waarmee je kunt laten zien dat gevaccineerd bent. Vervolgens verschijnt de speciale QR-code in je overzicht. Daar kun je ‘m dus altijd weer vinden.

Wat als het niet lukt?

Mogelijk lukt het niet om een vaccinatiebewijs te maken, terwijl je wel gevaccineerd bent. Wie bij de huisarts een coronaprik heeft gehad, staat namelijk niet altijd in de juiste ICT-systemen. Dit probleem wordt als het goed is volgende week opgelost. Lukt het je niet om een vaccinatiebewijs aan te maken, dan zou je kunnen proberen om in de tussentijd alvast een QR-code bij je huisarts op te vragen.

Wat als je geen smartphone hebt?

Heb je geen iPhone of Android, dan is het een stuk moeilijker om een toegangsbewijs te maken. Je moet dan via de coronacheck-website zelf een pdf maken. Nu nog eentje met een testcode, straks ook met DigiD als het om een vaccinatiebewijs gaat. Dit pdf’je moet je uitprinten en laten zien bij binnenkomst. Ook is er straks de mogelijkheid om een vaccinatiebewijs aan te vragen via een telefoonlijn. Je krijgt het bewijs dan opgestuurd naar het adres in de basisregistratie personen (BRP).

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden