null Beeld

PREMIUM

Hanna ging op vakantie met haar ex: “Ik zat niet te wachten op sex met mijn dronken ex”

Sommige mensen durven het aan: op vakantie gaan met hun ex. Waar dat voor de één ontspannen gaat, is het voor de ander behoorlijk stressvol. Hanna (46) ging op vakantie met haar ex. Dat was eens en nooit weer.

“Toen het misging tussen Matthijs en mij hadden we nog een vakantie met gezamenlijke vrienden en hun 2 kinderen op de planning staan. We zouden die zomer een weekje gaan kamperen in België. In eerste instantie hadden we besloten dat ik degene was die mee naar de camping zou gaan. Maar een week voordat het zover was, sprak ik Matthijs. Hij was duidelijk teleurgesteld dat hij niet meekon. Het zou die week prachtig weer worden en Barry was ook een goede vriend van Matthijs. Ik kreeg ineens medelijden met hem, wist hoe moeilijk hij het had na onze breuk. Waar ik juist was opgebloeid na de scheiding, zat hij erg in de knoop met zichzelf. ‘Ga dan maar mee’, zei ik. Hij begon nog net niet te kwispelen en kocht meteen een eenpersoonstentje.”

Oude ergernis

“We waren nog niet aangekomen op de camping of Matthijs had al zijn eerste biertje opengetrokken. Meteen voelde ik de irritatie opborrelen: ik wist dat het niet bij dat ene biertje zou blijven. Dat het misging tussen ons, kwam deels door zijn drankgebruik. Ook het feit dat kinderen krijgen ons niet was gelukt, speelde een rol. Ik had daar veel verdriet over en kon er niet goed over praten met Matthijs. Toch zag ik ook nog steeds zijn leuke kanten, er was niemand die me zo aan het lachen kon maken als hij.

"Ik had besloten om me die vakantie niet te veel met hem bezig te houden. De eerste paar dagen lukte dat aardig. Overdag concentreerden we ons vooral op de kinderen van onze vrienden en de avonden waren eigenlijk best gezellig en vertrouwd. Als de kinderen lagen te slapen, zaten wij met z’n vieren voor de tent te kaarten en te kletsen. Af en toe gingen Matthijs en Barry samen poolen in het campingcafé en praatte ik bij met Anouk. Maar als zij en Barry ’s avonds samen hun tent in doken, merkte ik aan Matthijs dat hij dat eigenlijk ook wel met mij wilde. Daar zat ik totaal niet op te wachten, op sex met mijn dronken ex, en dat maakte ik hem duidelijk ook.”

Jaloers en egocentrisch

“Halverwege de vakantie was ik aan de rand van het zwembad aan de praat geraakt met een Vlaamse man. Het was gezellig, we hadden gelachen. Matthijs had vanaf de overkant van het zwembad naar ons staan kijken. Toen ik even later terugkwam bij de tent, kreeg ik de wind van voren. Of ik het normaal vond dat ik, waar hij bij was, stond te flirten. En hij vond het ook echt niet normaal dat ik de hele tijd in bikini rondliep. Het was dertig graden! Vervolgens ging hij demonstratief op zijn telefoon zitten tinderen. Dat vond ik zó stom. Ik heb mijn hardloopschoenen aangetrokken en ben een rondje gaan rennen. Op dat punt had ik het helemaal met hem gehad. Ik wist weer precies waarom we uit elkaar waren gegaan. Dat jaloerse en egocentrische gedrag van hem hing me de keel uit. Ik ga naar huis, dacht ik. Ook al had ik geen zin om thuis op mijn piepkleine balkonnetje te gaan zitten met dat mooie weer. Maar toen ik terugkwam bij de tent, was Matthijs zelf al vertrokken.

Na die vakantie heb ik hem nooit meer gesproken. Ik hoor soms via Anouk en Barry hoe het met hem gaat. Hij schijnt te zijn gestopt met drinken en een nieuwe vriendin met kinderen te hebben. Dat vind ik oprecht fijn voor hem. Zelf ben ik ook al weer een tijd hartstikke gelukkig met mijn nieuwe liefde. Afgelopen zomer waren we voor het eerst samen op vakantie en dat was heerlijk. Er was – letterlijk, maar vooral figuurlijk - geen wolkje aan de lucht.”

De namen in dit stuk zijn gefingeerd.

Met je ex op vakantie? Zo houd je het leuk

Best spannend, een geplande vakantie met je ex. Het kan heel goed gaan, maar ook tegenvallen. Waar moet je op letten? Tips van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven.

  • Bedenk allereerst dat na een scheiding de rolverdeling hetzelfde blijft. Wie altijd al de kartrekker in de relatie was, blijft dat. Verwacht niet dat de ander zich ineens anders zal gedragen.
  • Probeer ergernissen op te sparen en bespreek ze op een rustig moment met elkaar, bijvoorbeeld als de kinderen op bed liggen. Het is belangrijk om het ventiel af en toe even open te zetten, anders kan de bom barsten met flinke ruzie tot gevolg.
  • Spreek tijdens die gesprekken in wensen in plaats van verwijten. Dus niet: ‘Jij laat alles op het laatste moment aankomen’, maar: ‘Ik zou graag van tevoren willen bespreken waar we gaan eten.’
  • Heel belangrijk: gun elkaar dingen. Laat je ex bijvoorbeeld even in zijn eentje naar het strand gaan terwijl jij met de kinderen een ijsje gaat eten. Laat bewust even blijken, al is het maar door een blik: ik gun jou dit. Op die manier ontstaat er een ‘gun-economie’, wat de sfeer ten goede komt.
  • Laat oude koeien lekker in de sloot. Ga liever geen gesprekken voeren over waarom het is misgegaan tussen jullie, maar probeer te genieten van de vakantie.
  • Bij twijfel niet doen. Waarom zou je dat jezelf op de hals halen?

Tekst:Krista Izelaar. Beeld: Istock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden