Hannah Goslar (93), de beste vriendin van Anne Frank, is overleden Beeld ANP /  ANP
Hannah Goslar (93), de beste vriendin van Anne Frank, is overledenBeeld ANP / ANP

Nieuws

Hannah Goslar (93), de beste vriendin van Anne Frank, is overleden

Hannah Elisabeth Pick-Goslar, die wereldwijd bekend werd als de beste vriendin van Anne Frank, is vrijdag overleden. Ze werd 93 jaar. De Anne Frank Stichting heeft het overlijden bekend gemaakt op hun website door middel van een in memoriam.

Erandi GodinezANP / ANP

De joodse Hannah werd in Duitsland geboren, maar emigreerde met de rest van de familie naar Amsterdam na de machtsovername in 1933 door de nazi’s. Hier leerde ze ook Anne Frank kennen. De twee meisjes gingen destijds samen naar school. Anne noemt Hannah in haar dagboek ‘Hanneli’.

Laatste ontmoeting in Bergen-Belsen

Toen de familie Frank in 1942 moest onderduiken, verloren de twee elkaar uit het oog. Hannah werd zelf een jaar later met haar vader, jongere zus en grootouders door de Gestapo gearresteerd en naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Daar kwam ze Anne nog eenmalig tegen, kort voor haar dood. Uiteindelijk overleefden Hannah en haar zus als enigen van de familie de oorlog.

Boek en film

Hannah vertrok in 1947 naar het toenmalige Palestina en werd daar verpleegkundige. Ze trouwde met Walter Pick en kreeg samen met hem twee kinderen. Hannah schreef een boek ‘Anne Frank, mijn beste vriendin’ en later kwam er ook nog een film uit ‘Mijn Beste Vriendin Anne Frank’, die gebaseerd is op het leven van Hannah. Deze film won vorig jaar de Gouden Film Award op het Nederlandse Film Festival. Hannah was ook nog te zien in de documentaire De laatste zeven maanden van Anne Frank. Deze ontving een International Emmy Award.

“We konden altijd een beroep op haar doen”

Op de website van de Anne Frank Stichting staat dat Hannah veel voor de stichting heeft gedaan. “We konden altijd een beroep op haar doen”. De laatste keer dat Hannah ze in het Anne Frank Huis was, was in oktober 2012. Hannah zal begraven worden in Jeruzalem, de stad waar ze woonde.

Bron: Anne Frank Stichting, NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden