null Beeld

Hanneke: “Wáárom worden rechten zo vaak uitgerekt als het om geld gaat?”

Hanneke Mijnster (aanstormend 40’er) leest, praat en schrijft het liefst over liefde. Co-oudert vol overtuiging en vindt cola bij de lunch helemaal niet gek. Ze woont vlak bij de kust en zoekt al jaren een hobby. 

Met een grote groep freelancers van één van mijn opdrachtgevers zit ik dus in een appgroepje. Daarin gaat het bijna altijd over geld. ‘Duurt jullie factuur betaling ook zo lang’ bijvoorbeeld, maar ook ‘die en die zoekt een redacteur’ of ‘kunnen we een tariefverhoging vragen?’ Prima gesprekjes om met één oog te volgen en af en toe iets op te antwoorden. Of niet. Deze week kwam er weer een appje. ‘Mogen we reiskosten factureren nu de redactie gesloten is?’

Sambal in mijn oog. Legosteentje onder mijn blote voet. Chipje overdwars in mijn keel.

Centenschrapers

Waarom, wáárom worden rechten vaak zo uitgerekt? En dan vooral als het om geld gaat? Reiskostenvergoeding is een handreiking voor de kosten die je maakt. Supersympathiek. Maar wat zijn je kosten nu? Je rijdt toch niet naar de redactie? Precies. Dus ja, je factuur valt ineens een paar tientjes lager uit, maar je tankbon ook. Deze week berichtte het AD dat bedrijven hun reiskostenvergoeding bij thuiswerk niet meer belastingvrij mogen doorbetalen en dat het gros er daardoor in het nieuwe jaar mee ophoudt. Dat betekent dus ook dat veel werkgevers de afgelopen maanden hun werknemers trouw zijn blijven sponsoren voor het thuiswerken. Bofferds.

Oer-Hollandse ambtenaren maken het dankzij de bond helemaal bont, want zij peuterden een thuiswerkvergoeding van 363 euro los voor dit jaar. De koffie die je nu thuis drinkt, het wc papier dat je er nu op je eigen plee doorheen jaagt liepen volgens hen flink in de papieren. Een bakkie pleur uit je eigen apparaat kost je toch zo’n 70 cent per kop, en dan heb je sinds deze maand ook je verwarming hele dagen aan. Kost je toch 1,20 aan stookkracht. Per thuiswerkdag jaag je er 2 euro per persoon doorheen, berekende het NIBUD. De financiële afgrond dreigt hoor, jongens.

Gretig

Waarom leidt gratificatie tot zoveel gretigheid? Omdat je er nu eenmaal recht op hebt? Hou toch op. Ja, je kunt je geld terugvragen van een concert dat niet doorgaat, maar waarom zou je? Vóór corona vond je het leuk om naar een zaaltje of een theater te gaan, of om een nieuw restaurant uit te proberen. Steek die hardwerkende ondernemers nu dan ook een paar tientjes toe, wanneer jouw geldstroom nog wel doorkabbelt. Ik merk zelfs dat ik sinds de beide lockdowns geld overhoud. Blijkbaar leefde ik bourgondischer dan ik dacht. En dat terwijl ik toch ook een eenvoudige journalist ben, met een wisselend aantal facturen (en dus pegels) elke maand.

Laten we hopen dat al die geschraapte centen door al die trotse rechthebbenden worden gebruikt voor tenminste 10 goedgevulde boodschappenpakketten bij de Voedselbank. Want nu de horeca stil ligt en de plaatselijke bakkers ook niks overhouden, zijn de schappen daar akelig leeg. Wie gooit er even een Tikkie in de appgroep?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privé

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden