null Beeld

PREMIUM

Hans verloor zijn iPhone: “Het werd de hoogste tijd voor mannelijk zelfmedelijden”

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week:  het verliezen van zijn iPhone. 

"Ik zat aan mijn geliefde Waal op een bank een boek te lezen. Het was heerlijk warm. Na een uurtje fietste ik weer naar huis, via de pont. Eenmaal weer thuis schrok ik me rot: ik had mijn iPhone op die bank aan de Waal laten liggen. Ik weet niet hoe dat met vrouwen zit, met mannen in het algemeen trouwens ook niet, maar ik raak altijd totaal in paniek als ik mijn iPhone kwijt ben. Snel terug naar de Waal!

De pont was er inmiddels mee gestopt. Ik moest vijftien kilometer omfietsen, via de Prins Willem-Alexanderbrug. Dat heerlijk warme weer waar ik het eerder over had, was nu veranderd in een verstikkende broeikas. Nu nog een kilometer of tien naar de bank en naar mijn iPhone, me intussen almaar afvragend: wat moet een man zonder iPhone? Antwoord: niks, niks, niks. Zijn er ergere dingen dan je iPhone verliezen? Ja hoor: ziekte, armoede, ontslag, faillissement, je zus die al weken niet met je wil praten terwijl je geen idee hebt waarom, noem maar op – maar al die dingen wilden nu even niet in me opkomen. Daar was de bank. Nog maar even harder fietsen in deze nu ontstellende hitte.

Ik was er. Maar mijn iPhone lag er niet. Het duurde drie, vier seconden tot dit tot mij doordrong: MIJN IPHONE IS WEG! Even tussendoor: er schijnt onderzoek te zijn waaruit blijkt dat mannen minder paniekbestendig zijn dan vrouwen. Dat geloof ik meteen. Het werd de hoogste tijd voor mannelijk zelfmedelijden. Toen ik daarmee klaar was, fietste ik de lange weg terug naar huis. Een avond zonder iPhone zou een verschrikkelijke avond worden. Onderweg vroeg ik me af of er over dit grote verlies een boek te schrijven zou zijn. Jawel, want veel legendarische romans gaan over grote verliezen en met een iPhone als hoofdpersoon zijn we dan natuurlijk heel hip hedendaagse literatuur aan het bedrijven. De Netflix-serie op basis van het boek zou een enorme hit worden en bij het in ontvangst nemen van de Nobelprijs voor de Literatuur zou ik uitbundig Steve Jobs prijzen. Een titel had ik al: De man die zijn iPhone op een bank liet liggen. Het waren o zo nodige troostrijke gedachten op een inktzwarte avond.

PS: De iPhone lag thuis op de bank onder een kussen.

Fotografie: Bart Brussee

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden