null Beeld

Harde uitspraak Mr. Frank Visser maakt veel los bij kijkers: “Wat sneu”

Ruim 882 duizend mensen zagen hoe tv-rechter mr. Frank Visser buurman Hamid verplichte om zijn vloer te isoleren, wetende dat de man het eigenlijk niet kan betalen.

Daphne Dorgelo

Mr. Frank Visser reisde voor de aflevering af naar Den Haag, waar de Surinaamse Hellen dagelijks last heeft van geluidsoverlast van haar bovenburen - en dat is dan nog zacht uitgedrukt. Met name de twee kindjes zouden de hele dag stampen, rennen en dansen door het huis.

Ten einde raad

Hellen zit inmiddels aan de antidepressiva en moet regelmatig de spanning uit haar nek masseren. Ze ontvlucht haar huis waar het kan en denkt er zelfs over na om terug te verhuizen naar Suriname als het niet snel ophoudt. Om het lawaai te overstemmen draait ze tegenwoordig muziek van Frans Bauer.

Geïsoleerde vloer

Hamid, bakker van beroep, vindt het probleem zelf ook heel vervelend. "Voor mij zijn buren familie", legde hij uit. "Je moet goed leven met elkaar. Ook in onze religie, de islam, heb je eerst respect voor familie, dan de buren." Toen hij naar het appartement verhuisde, vroeg Hellen hem of hij de vloer kon isoleren. Dat deed hij dan ook; hoewel hij het niet breed had, legde hij 2100 euro neer voor een laminaatvloer met een speciale isolatielaag. Maar toen hij tijdens de opnames bij Hellen kwam luisteren, gaf hij toe dat dat inderdaad weinig effect heeft. "Ik woon hier, ik heb kinderen, wat moet ik doen? Ik kan niet wonen zonder mijn kindjes", zegt hij nog.

Viktor Brand komt zelf ook nog met een voorstel die niet bepaald in goede aarde valt bij Hellen. De presentator doet een voorstel voor woningruil. "Ik wil wel, geen probleem", reageert Hamid. Hellen denkt daar anders over: "Wat zeg je? Je bent gestoord in je hoofd". Ze gaat verder: "Ga terug naar waar je vandaan komt."

De uitspraak

Visser, die de isolatie ‘ronduit beroerd’ noemde, rekende dat de woningbouwvereniging aan. Maar toch gaat de rekening naar Hamid. Hij moet binnen drie maanden opnieuw de vloer laten isoleren, voortaan moet zijn gezin op pantoffels lopen en zorgen dat zijn kinderen op de verdieping erboven spelen.

Viktor reageert verslagen op de harde uitspraak: "Ik begrijp het wel, maar hij kan het denk ik gewoon niet betalen’’, zei hij, waarop Visser reageert: "Ik kan natuurlijk niet zeggen tegen de andere partij: u heeft gelijk, maar u krijgt het niet, want de buurman kan het niet betalen.’’

Crowdfunding Hamid

Kijker Annet Verdult besloot Hamid een hart onder de riem te steken en besloot een crowdfundingsactie te starten. De teller voor een vloer staat inmiddels op meer dan ruim 6.500 euro. De reacties bij de donaties zijn hartelijk. Zo schrijft een van de donateurs: "Een buurman als Hamid is een groot goed. Hoewel recht werd gesproken, voelt het krom. Verhuurder zou in de buidel moeten tasten, niemand anders. Maar: gaat vast niet gebeuren dus helpen we Hamid! En graag!".

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: SBS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden