Traditional danish “smørrebrød” or open sandwich made with a slice of buttered rye bread, marinated herring, onion and dill. Colour, horizontal with some copy space. Beeld Getty Images
Traditional danish “smørrebrød” or open sandwich made with a slice of buttered rye bread, marinated herring, onion and dill. Colour, horizontal with some copy space.Beeld Getty Images

Haring happen? Dít zijn de gezondheidsvoordelen van de Hollandse nieuwe

Uit onderzoek blijkt dat 73 procent van de Nederlanders vindt dat haring eten bij de Nederlandse cultuur hoort. De één is er dol op, de ander gruwelt ervan. Eén ding is in ieder geval zeker: haring is hartstikke gezond.

Libelle Legt Uit

De Hollandse Nieuwe is een begrip in Nederland. De traditionele benaming mag uitsluitend worden gebruikt voor de haring die in de periode van 1 mei tot en met 31 augustus wordt gevangen. Eén haring kost gemiddeld zo’n 1,95 euro per stuk.

Hollandse Nieuwe

Hier legden we al eens uit waarom de Hollandse Nieuwe zo gezond is. In de periode tussen begin juni en begin juli heeft de haring een vetpercentage van tenminste 16 procent. Deze visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten, de kans op bloedpropjes, aderverkalking en een hoge bloeddruk. Volgens het Voedingscentrum zou je zo één keer per week vette vis moeten eten.

Verschillende soorten haring

In de supermarkt en bij de visboer kun je verschillende soorten haring krijgen: zuur, zout, rolmops en rauw. Hoewel vrijwel alle haringsoorten gezond zijn, kun je het beste rauwe haring kopen. In de meeste winkels wordt gezouten haring verkocht, omdat de vissen anders snel kunnen bederven tijdens het transport. Ook accentueert het zout de smaak van de vis. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan de zoute variant. In een zoute haring zitten 129 calorieën, in een zure haring 156 calorieën en een rolmops bevat 218 calorieën.

Recept voor een salade met haring

Haring is lekker in combinatie met uitjes en zuur, maar ook in een salade met bieten. Hiervoor heb je nodig: 500 gram gekookte bieten in blokjes, 4 haringen in stukjes, 1 geschilde appel in blokjes, 1 bosui in ringetjes, 3 fijngesnipperde takjes peterselie, twee eetlepels mayonaise en peper naar smaak. Mix alles door elkaar en je hebt een heerlijke, frisse salade.

BEKIJK OOK: Handen die naar ui, knoflook of vis ruiken? Zo kom je er vanaf:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: MAX Vandaag, AD, Omroep West

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden