null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Haring met karamel: dít zijn de gekste ‘zwangerschapscravings’

Haring met karamel? Of toch een kruidig tomatensoepje met marshmallows? Dat het menu van een zwangere vrouw behoorlijk kan veranderen, wist je wellicht al.

Maar Pascal Rotteveel geeft met zijn 'Pregnancy Cookbook' toch wel een heel nieuwe dimensie aan de uitdrukking ‘lekkere’ trek.

In zijn boek, dat 22 oktober is uitgebracht, helpt Rotteveel je door een hele zwangerschap heen met bizarre recepten. Je vindt er 40 van de meest bizarre smaakcombinaties die volgens hem aanraders zijn voor zwangere vrouwen. Allemaal met recept, voor iedere week van de zwangerschap één apart gerecht. En voordat het ongeloof de overhand neemt moet het gezegd worden: al deze gerechten zijn écht gegeten door zwangere vrouwen.

null Beeld

Een 1 voor de catering

Tijdens de lancering stonden alle hapjes uitgestald op tafel. "De reacties op de boeklancering waren dan ook heel dubbel", vertelt Rotteveel. "Enerzijds vonden mensen de sfeer top, maar de hapjes 'niet te hachelen', lacht hij. De augurkenspritz viel niet in de smaak en ook het schoolbordkrijt bleef onaangeroerd. "Wel viel de banaan met pepperoni goed in de smaak. En de Morndog Liquor, een broodje hotdog met drop, was een groot succes. De perfecte smaakcombinatie."

Meest vreemde verlangen

Het idee voor het boek ontstond bij Rotteveel toen zijn eigen zus zwanger werd. Na het horen van haar cravings was zijn interesse gewekt en begon hij met zijn zoektocht. Aan wel honderd zwangere vrouwen vroeg hij naar hun meest vreemde verlangen.

null Beeld

Een portie schoolbordkrijt

De écht niet-eetbare maaltijden zijn van het menu geschrapt. Het moest een echt receptenboek worden en daar wilde Rotteveel zeker niemands gezondheid bij schaden. Wel staat er de 'Dry Wall Deluxe' in het boek, die nogal vreemd is. Een maaltijd met droog krijt die menig wenkbrauwen zal doen optrekken. "Dit recept heeft het boek wel gehaald omdat het een bekend fenomeen is onder zwangere vrouwen, dat kan duiden op een probleem." Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met de neiging om niet-eetbare dingen in hun mond te stoppen. "Trek in zand, beton, krijt, gips of een goede lik over de muur kan bij zwangere vrouwen duiden op een ijzertekort", legt Rotteveel uit. "Ik wil zeker niet mezelf als expert neerzetten als het op voeding aankomt, maar probeer met mijn boek toch enige kennis te delen waar zwangere vrouwen hun voordeel mee kunnen doen."

Trek gekregen in een mosterdbrownie of een chocola met bacon? Je vindt alle recepten in het boek. En hé, misschien kan een testje dan ook geen kwaad…

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Renee Mesman, iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden