null Beeld

Hé wat geinig: gebarentolk Irma speelde eerder een rol in dít tv-programma

Eerder deze maand ging ze ineens hartstikke viral met haar gebaar voor 'hamsteren' tijdens 1 van de persconferenties over het coronavirus. Nu blijkt dat Irma Sluis vorig jaar ook al een glansrol 'vertolkte' in een populair televisieprogramma.

Kim van Weering

Om ook doven en slechthorenden op de hoogte te houden van alle maatregelen rondom het virus, vertolkt Irma Sluis sinds kort de persconferenties van het kabinet in gebarentaal. En die rol heeft haar in een mum van tijd razend populair gemaakt in heel Nederland. Het regent sindsdien reacties dat Irma haar eigen 'tolkshow' en een groot applaus verdient.

Klokhuis

Velen hadden Irma voor de persconferenties nog niet eerder gezien. Maar in 2019 stal ze ook al de show - eveneens als gebarentolk natuurlijk - in een aflevering van Het Klokhuis.

In november van dat jaar wijdde het programma een volledige aflevering aan gebaren, om aan de jonge kijkers thuis het belang van gebarentaal uit te leggen. Zo gaat presentator Sosha onder meer langs bij Aliza, die slechthorend is en door middel van gebarentaal communiceert. De interviews worden afgewisseld met grappige sketches.

Executie in gebaren

En in 1 van die sketches zien we Irma druk gebaren, zoals we haar inmiddels kennen. Ze tolkt in het fragment de executie van de vervolgde cowboy Maarten Heijmans, zodat andere dove en slechthorende cowboys de executie ook kunnen volgen.

De cowboy vindt het echter helemaal niks dat tijdens zijn laatste woorden het publiek alleen maar oog heeft voor de gebarentolk. Maar langzaam vindt Heijmans het tóch best mooi en ontroerend hoe de tolk zijn woorden omzet in gebaren. Je raadt het vast al: de cowboy blijkt een ster in gebarentaal, de executie gaat niet door en Heijmans wordt de nieuwe gebarentolk van het Wilde Westen. Eind goed, al goed.

In de Libelle TV-serie Daph & Jur vertrekken komt het Nederlandse stel erachter dat je in Italië een heel eind komt met gebaren:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: YouTube Klokhuis & Linda. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden