null Beeld

Heb je het al gehoord? ‘Een zomer zonder coronamaatregelen is het streven’ (OMG!)

Zal het openbare leven weer langzaam op gang komen na 21 april? Haagse bronnen hebben aan RTL Nieuws laten weten dat mogelijk de eerste versoepelingen op 21 april zijn. Mits de coronacijfers het toelaten. Het openen van de terrassen en winkels zou eerst gebeuren, daarnaast wordt de avondklok opgeheven en de huidige bezoekregeling verruimd.

Daphne Dorgelo

Er zou worden gestreefd naar 'een zomer zonder coronamaatregelen'. Dat houdt in dat we ons dan alleen nog aan de basismaatregelen moeten hoeven te houden. Zoals het afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten.

Volgorde versoepelingen

Het concept-openingsplan, waarbij er in vijf tot zes stappen wordt versoepeld, is voorgelegd aan experts van het Outbreak Management Team (OMT). Die leden gaan het plan de komende tijd beoordelen. Volgens bronnen is het nu afhankelijk van het OMT-advies of deze versoepelingen in de opgestelde volgorde worden doorgevoerd.

Dat houdt in: eerst het openen van de terrassen en winkels, daarna het opheffen van de avondklok, het aantal bezoekers thuis verruimen naar twee personen, vervolgens worden de buitenschoolse opvang en het voortgezet- en middelbaar onderwijs versoepeld en uiteindelijk kan het hoger onderwijs waarschijnlijk weer aan de slag met toegangstesten.

Buitenleven eerst weer op gang

Volgens een ingewijde kiest het kabinet ervoor eerst alles buíten te openen. "Buiten is er immers veel minder besmettingsgevaar", aldus een vooraanstaand politicus. Daar komt bij dat volgens berekeningen van het RIVM zo'n 30% van de bevolking inmiddels immuun is. Ook ligt het zogenoemde reproductiegetal momenteel op 1,01. Dat betekent dat het aantal nieuwe besmettingen ongeveer gelijk blijft.

Testschema

Het kabinet gaf dinsdag nog groen licht voor het testschema, dat al weken in de maak was in samenspraak met brancheorganisaties. De pilots lopen vooruit op de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’, die het culturele en andere instellingen vanaf mei mogelijk moet maken van bezoekers een negatief testbewijs te vragen. Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge zei toen: "We zijn ervan overtuigd dat we met toegangstesten voorzichtig en verantwoord activiteiten eerder open kunnen stellen."

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden