null Beeld

Heb je hier last van? Dan ben je misschien verslaafd aan je telefoon

Toegegeven: ondergetekende kan behoorlijk in de stress schieten wanneer ze ontdekt dat haar telefoon nog thuis op het aanrecht ligt. Maar wanneer gaat de obsessie om je telefoon te ver? Volgens onderzoekers van de universiteit van Michigan is dat het geval wanneer je dénkt dat je je telefoon hoort of voelt terwijl hij helemaal niet gaat. 

Elselien van Dieren

Tekst gaat verder onder video.

VIDEO: Handig: je mobiel opladen zonder snoerenrommel.

De onderzoekers noemen het heel treffend fantoomtrillen en ze vroegen 766 telefoongebruikers om een vragenlijst in te vullen over hun telefoongebruik. Er werden onder andere vragen gesteld over karaktereigenschappen, over hoe vaak de respondenten dáchten dat ze een berichtje kregen terwijl dat niet het geval was, hoe vaak ze hun telefoon gebruiken en wat het met hen deed als ze niet in de buurt van hun mobieltje waren.

Onrust

Na een uitgebreide data-analyse kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat mensen die zichzelf omschreven als neurotisch en een onrustig of zelfs angstig gevoel hadden wanneer ze niet in de buurt waren van hun telefoon vaker last hadden van fantoomtrillen. Interessant detail: vrouwen voelden zich vaker afhankelijk van hun mobieltje dan mannen.

Maatschappelijk probleem

Natuurlijk heeft dit onderzoek een aantal beperkingen: de deelnemers waren enkel studenten en zegt daarmee wellicht minder over het algemene beeld van de telefoonverslaafde mens, maar toch denken de onderzoekers dat dit een maatschappijbreed probleem aan het worden is. De onderzoekers gaan nog even verder met deze materie, maar mocht jij in de tussentijd je telefoon voelen trillen terwijl dat niet het geval is, dan kan het zeker geen kwaad om hem af en toe een dagje uit te zetten.

LEES OOK:

Tekst: Elselien van Dieren. Bron: Dr. Oz. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden