null Beeld

Heb jij corona gehad? Dan heeft de bloedbank jou nodig

Bloedbank Sanquin is op zoek naar duizenden ex-coronapatiënten. Het plasma in hun bloed zou namelijk mogelijk kunnen dienen als coronamedicijn. En daar is 30.000 kilo bloedplasma voor nodig. 

Eva Breda

Dus, wie biedt zich aan?

16.000 donoren

In totaal zouden er 16.000 donoren nodig zijn volgens bloedbank Sanquin. De enige voorwaarde is dat je recent besmet bent geweest met het coronavirus. Hierdoor zou je bloed namelijk antistoffen tegen het coronavirus aan hebben gemaakt, die in medicijnen kunnen worden gebruikt.

Antilichamen

De antilichamen in het bloedplasma van ex-coronapatiënten kunnen worden toegediend bij nieuwe patiënten. Zwakke mensen zullen preventief bloedplasma van ex-patiënten toegediend krijgen om ervoor te zorgen dat ze het coronavirus beter kunnen bestrijden als ze ziek worden. Het bloedplasma pas toedienen wanneer iemand al ziek is, heeft namelijk geen zin. "Maar als je het virus nog niet hebt opgelopen of heel vroeg in het ziektetraject zo’n krachtige ampul krijgt met geconcentreerde anticoronastoffen, kan er een krachtige preventieve werking van uitgaan", zegt hoogleraar infectieziekten en microbiologie Hans Zaaijer in de Telegraaf.

Zorgpersoneel

Wie het bloedplasma toegediend krijgt als het tijd is om het bloedplasma bij mogelijk nieuwe patiënten te injecteren, is nog onduidelijk. Volgens viroloog Gorben Pijlman an de Universiteit Wageningen gaat het namelijk niet om een 'injectie van een paar euro'. Het zal dus niet zo zijn dat iedereen zo'n injectie kan halen. Mogelijk zou het een goede optie zijn voor zorgpersoneel. Zij hebben een grote kans om besmet te worden. Volgens Pijlman kan in zo'n geval een kortwerkend, 'passief' vaccin erg nuttig zijn.

Heb jij het coronavirus gehad? En ben je benieuwd hoe het in zijn werking zal gaan als je je bloed doneert? Libelles Kim ging je voor en deelt haar ervaringen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL nieuws. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden