null Beeld

Heeft u het bonnetje nog? 4 onhandige acties van politici

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven stappen op vanwege de 'Teevendeal'. Maar zij zijn niet de enige die onhandig omsprongen met bonnetjes. Deze vier politici maakten er ook een potje van.

Elselien van Dieren

1. Henk Krol van 50-plus

Krol, politicus en oprichter van de Gay Krant, was even vergeten wat hij moest doen met de ontvangen subsidiegelden van de Gay Krant. Een bedrag van ruim 200.000 euro zou niet gebruikt zijn om - zoals afgesproken - een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te richten, maar om de rekeningen van Krols eigen bedrijven te betalen. Hij zou er zelfs de website van 50-plus mee gefinancierd hebben. Eerder was de politicus al in het nieuws omdat hij de pensioenpremies bij de Gay Krant niet altijd afdroeg.

In dit interview met Rutger Castricum van Studio Powned vertelt Krol over de commotie rondom zijn persoon:

2. Marjolein Faber van de PVV

De PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, Marjolein Faber, heeft voor het beheer van de website van PVV Gelderland een bedrijf ingehuurd waarvan haar zoon mede-eigenaar is. Ze betaalde hier in twee jaar tijd ruim achtduizend euro voor, terwijl de site daarvoor gratis werd onderhouden door een van de statenleden. "Het was niet handig om fractiegeld hiervoor te gebruiken", zei Faber. Toch vindt ze dat ze legitiem heeft gehandeld, al heeft de politica wel besloten het bedrag uit eigen zak te betalen 'om alle schijn tegen te gaan'. Of Faber lijsttrekker zal blijven is nog niet duidelijk. Sinds de publicatie in het NRC zwijgt de politica als het graf over de kwestie.

In dit fragment van RTL Nieuws houdt Faber haar lippen stijf op elkaar:

3. Mark Verheijen van de VVD

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft in zijn vorige baan als provinciebestuurder in Limburg duizenden euro's ten onrechte gedeclareerd. Het meest opvallende bonnetje was een restaurantrekening van maar liefst 2.631 euro. De politicus at met een partijgenoot en een projectontwikkelaar, een duo dat inmiddels terecht staat voor corruptie. Verheijen erkende dat hij de bonnetjes ten onrechte declareerde en dat hij het geld zal terugbetalen. Eind februari stapte de VVD'er 'met pijn in het hart' op, waarmee hij president Rutte in verlegenheid bracht.

Een gesprek met Verheijen over de onhandige declaraties:

4. Bert van der Roest van de PvdA

Een schandaal op lokaal niveau: het Utrechtse raadslid Bert van der Roest trad in oktober 2013 af omdat hij 40.000 euro uit kas van de Utrechtse daklozenkrant had gestolen. Het geld van de daklozenkrant kwam binnen via zijn eigen rekening - Van der Roest was destijds penningmeester - waardoor de geldstromen 'door elkaar liepen'. In een interview met dagblad Trouw vertelt het oud-raadslid dat hij een tweede kans wil. 'Ik wil dat mensen denken: Wat een stomme naïeveling is hij geweest, maar het is wel spijtig dat hij nergens meer aan de bak komt.'

PowNews voelt het raadslid flink aan de tand in dit item:

Bron: Vrij Nederland, AD, Trouw, NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden