null Beeld

Heerlijk gezond en vegetarisch: plaattaart met jackfruit en spruitjes

Wist je dat jackfruit een prima vleesvervanger is, die zich goed laat kruiden en marineren? Voor dit plaattaartrecept gebruik je gewoon een blikje.

Jackfruit is een groene vrucht, die oorspronkelijk uit India komt maar tegenwoordig in heel Azië, Oost-Afrika en Latijns Amerika te vinden is. Verse jackfruit is in Nederland niet heel makkelijk verkrijgbaar, maar de (net zo lekkere) blikversie van Fairtrade Original wel.

Door de bijzondere structuur van het fruit is het een perfecte vleesvervanger voor je maaltijd. Fijn wanneer je vegetarisch of veganistisch eet of wanneer je simpelweg gewoon wat minder vlees wilt eten.

Plaattaart met jackfruit, spruitjes en sumakyoghurt

Een hartige taart met superveel groenten en sumak-yoghurt voor een fris accent. Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 200 g groene en paarse spruiten
  • handvol kleine palmkoolbladeren, nerf verwijderd
  • 1 rol vers deeg voor hartige taart (à 270 gram)
  • 500 g ricotta
  • 100 g jonge jackfruit uit blik van Fairtrade Original, afgespoeld en uitgelekt
  • 4 el bladpeterselie, grof gesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 el sinaasappelrasp
  • 1 tl fenegriek, gekneusd
  • 1 el komijnpoeder
  • 4 ansjovisfilets, grofgesneden
  • (optioneel) 2 el olijfolie + extra.

Voor de garnering:

  • 75 g hazelnoten
  • handje waterkers.

Voor de Sumak-yoghurt:

  • 75 ml Griekse yoghurt
  • 1 el sumak (een roodbruine specerij, van de vruchten van de sumakstruik)
  • 1 el citroensap

Zo maak je de plaattaart met jackfruit:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Roer voor de sumak-yoghurt de Griekse yoghurt los met de sumak en het citroensap en zet opzij.
  2. Maak nu de spruitjes schoon: snijd een plakje van de onderkant, verwijder lelijke blaadjes en halveer grote exemplaren. Kook ze in ruim water samen met de palmkoolbladeren in 3 min. beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
  3. Rol het deeg met het bakpapier naar beneden uit op een bakplaat, bestrijk het met de helft van de ricotta maar houd de randen vrij.
  4. Meng in een kom stukjes jackfruit met de spruiten, palmkool, peterselie, knoflook, 1 el sinaasappelrasp, de fenegriek, komijn en eventueel ansjovis. Voeg de olie toe en laat 1 uur intrekken.
  5. Verdeel de gemarineerde groenten over het deeg en schep de rest van de ricotta erop. Druppel wat extra olie op de ricotta, bestrooi met de rest van de sinaasappelrasp en bak de plaattaart in 15-20 min. goudbruin en knapperig.
  6. Neem de taart uit de oven en garneer met hazelnoten en waterkers.
  7. Lekker met een dot sumak-yoghurt.

Bereiding: 30 min. Marineren: 1 uur. Kcal: 620 p.p.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden