null Beeld

Heerlijk herfstwandelen op landgoed Hackfort

Ben jij gek op wandelen? Op landgoed Hackfort loop je, omringd door prachtige oude eikenbomen, zó terug in de tijd. Een unieke combinatie van natuur én cultuur, helemaal mooi op van die fijne herfstdagen. 

Erandi Godinez

Lezersaanbieding

Wandelen door de geschiedenis

Landgoed Hackfort ligt in de Gelderse Achterhoek. Wie door de laan met oude eikenbomen wandelt, ziet het veertiende-eeuwse kasteel met koetshuis opdoemen. Het landgoed is een aaneenschakeling van weilanden en akkers, gescheiden door houtwallen, bossen en laantjes. De 6 authentieke boerderijen met hooibergen, een watermolen uit 1700 én een historische kasteelmoestuin maken het plaatje compleet.

Geen water en stroom

Zo’n 650 jaar lang maakte de adellijke familie Van Westerholt de dienst uit op het landgoed. Al die tijd draaide het hier om 2 dingen: landbouw en jacht. Maar een vetpot was het niet. De familie leefde er sober en eenvoudig. Tot zijn dood in 1970 weigerde Arend van Westerholt, de laatste baron op Hackfort, het landgoed aan te laten sluiten op stroom, gas en water. Hij zei altijd: ‘Ik ben bij een petroleumlamp geboren en wil er ook bij sterven.’

Toen het landgoed in 1981 werd overgedragen aan Natuurmonumenten, stelde de familie Van Westerholt één belangrijke voorwaarde: het moest als eenheid bewaard blijven. En dat is gelukt!

Lezersaanbieding


Een wandeldag op Hackfort is niet compleet zonder een bezoek aan Brasserie Keuken van Hackfort in het koetshuis. Op vertoon van Libelle 44 serveert de brasserie een High Tea, High Beer of High Wine voor € 20,-. Of ga voor de Scharrellunch (incl. dessert) voor € 27,50. Kijk voor meer informatie op keukenvanhackfort.nl.

Bekijk al het moois via de Hackfort-route, die er als volgt uitziet:

null Beeld

1. Start en finish

2. Rabattenbos

3. Kampen

Droog stuk grond die door de boeren ingericht werden als akkers, ook wel kampen, essen of enken genoemd.

4. Over de beek

5. Landgoedkerk

De St. Willibrorduskerk in Wichmond is een van de weinige landgoedkerken in Nederland. In 2009 uitgeroepen tot mooiste kerk van Gelderland.

6.Watermolen

Deze watermolen uit 1700 is twintig jaar geleden gerestaureerd. Vleermuizen verblijven er graag. Vrijwillige molenaars malen er nog steeds graan en zagen er hout.

7. Kasteel

Het eerste kasteel Hackfort ontstond in 1392, toen Gerrit van Hackfort een huis bij een toren met een gracht bouwde. De laatste grote verbouwing stamt uit 1788. Nu doet het kasteel dienst als appartementengebouw en is er ruimte voor culturele activiteiten.

8. Moestuin

Hof van Hackfort is een grote moestuin die wordt onderhouden door vrijwilligers en bewoners van de zorgboerderijen. In restaurant Keuken van Hackfort gebruiken ze een deel van de oogst.

9. Hoeve ’t Hofhuis

Een mooi voorbeeld van een hallenhuisboerderij. Het interieur is vrijwel geheel bewaard gebleven, inclusief schouw en bedsteden.

10. Zwarte reeën

Omdat ze vroeger door de familie Van Hackfort werden ontzien voor de jacht, zijn er opmerkelijk veel zwarte reeën te zien op het landgoed.

De route van deze wandeltocht is te downloaden in de route-app van Natuurmonumenten of te bekijken op nm.nl/routejanbrinkman

Deze actie is geldig t/m 31 december 2016 op vertoon van uw ledenpas Natuurmonumenten of het Hackfort artikel uit Libelle 44.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden