null Beeld

Heerlijke Italiaanse vleeswaren

Ga jij binnenkort op vakantie naar Italië? Of wil je het heerlijke Italiaanse gevoel naar Nederland halen? Italië staat niet alleen bekend om haar lekkere pasta’s en pizza’s, maar ook om de vele vleeswaren! Wat dacht je bijvoorbeeld van pancetta of proscuitto?

ChantalBakker

Moeilijke namen

Door al deze verschillende soorten worst en vleeswaren met moeilijke namen is het begrijpelijk dat je niet meer precies weet wat je moet kopen. In Nederland kopen we gewoon boterhamworst of ham, in Italië komt er wat meer bij kijken. Daarom hebben we voor jou een aantal heerlijke Italiaanse worst- en vleessoorten op een rijtje gezet die je níet wilt missen!

Pancetta

Pancetta is de Italiaanse versie van spek. Toch is het niet zomaar spek zoals we dat in Nederland kennen. Het vlees wordt gekruid met allerlei specerijen, zoals nootmuskaat, jeneverbes, kruidnagel en kaneel. Pancetta smaakt hartig, maar heeft ook een zoet randje.


Tip:

Pancetta smaakt erg goed in pasta of op de pizza. Je kunt het vlees ook rauw eten!

null Beeld

Prosciutto

Prosciutto is een heerlijke ham (ook wel parmaham) die wordt gemaakt van het vlees van de achterpoot van een varken. Het langzame droogproces van de ham zorgt voor een zachte en subtiele smaak.


Tip:

Proscuitto wordt vaak gegeten als lekkere antipasti en smaakt erg goed samen met een stukje meloen. Drink er een rode, licht fruitige of witte, licht droge wijn bij.

Salami

Wie kent het niet. Een lekkere pizza of boterham met salami. Toch kun je nergens zulke lekkere salami eten als in Italië. Salami is een droge worst van varkensvlees, gekruid met knoflook, kruiden en specerijen. In Italië is er een variant op de gewone salami, namelijk Salami Milano. Dit is een mildere salami gemaakt van mager varkensvlees, rundvlees en varkensvet. Deze salami heeft een fijnere structuur.


Tip:

Eet salami op pizza’s en brood of neem tussendoor een lekker plakje.

Carpaccio

Carpaccio is oorspronkelijk dungesneden rauwe ossenhaas en wordt vaak geserveerd als voorgerecht. Het gerecht werd in 1950 bedacht in Venetië, maar is tegenwoordig ook volop verkrijgbaar in Nederland. Inmiddels zijn er veel varianten op het gerecht!

Tip: Bij carpaccio kun je het beste een fruitige rode Merlot uit Toscane drinken.

Mortadella

Mortadella is een worst uit de Italiaanse stad Bologna. Voor het maken van deze grote, ronde worst wordt het varkensvlees meerdere keren fijngemalen. De worst bevat witte stukjes vet en vaak worden peperkorreltjes, pistachenootjes, knoflook of olijven toegevoegd.


Tip:

de worst smaakt heerlijk op een broodje, maar kan ook prima los gegeten worden of als voorgerecht.

De worstenmakers van Nederland

Dé beste worst in Nederland koop je bij Brandt & Levie. De makers van deze worst zijn Jiri, Geert en Samuel; vrienden met liefde voor goed eten, en met name worst. In Italië hebben deze heren de fijne kneepjes van het worst maken geleerd. Nu passen ze die kennis hier in Nederland toe.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden