null Beeld

Heftig: Angelina (11) heeft dagelijks ernstige (en mogelijk dodelijke) epilepsie-aanvallen

Behalve aan haar roze helm, zou je aan Angelina Serna (11) niet zien dat ze ernstig ziek is. Sinds haar geboorte lijdt het meisje aan het syndroom van Dravet, een ernstige vorm van epilepsie. Elke keer ze een aanval krijgt, hebben haar moeder en 2 zusjes precies 3 minuten de tijd om haar leven te redden.

Anni Karvonen

Gelukkig zijn Angelina's moeder en zussen volledig voorbereidt op elke aanval.

Teamwork

Vanaf het moment dat Angelina in elkaar zakt, houden Sydney (10) en Lyndsay (8) de klok in de gaten. Eén van hen zegt voortdurend hoeveel tijd er al is verstreken, de ander haalt Angelina's zuurstoftank. Ondertussen ontfermt moeder Lorena zich over haar stuiptrekkende dochter. Als Angelina na 3 minuten nog niet uit de aanval is, geeft Lorena haar een injectie. Bij vier minuten belt ze een ambulance. "Elke minuut voelt als een eeuwigheid tijdens zo een aanval", vertelt Lorena.

Genezing

Helaas is er geen remedie voor de aandoening en kunnen de symptomen zelf toenemen naarmate het Angelina ouder wordt. "Ze kan de aanvallen altijd en overal hebben", vertelt haar bewegingstherapeut Brenda Koonce in het Kendall ziekenhuis. "Tijdens het spelen, in de auto of thuis. Je weet nooit wanneer ze weer getroffen wordt."

Ziekenhuis

"Tot haar vijfde leefden we eigenlijk in het ziekenhuis", vertelt Lorena. En helaas voor het gezin is dat nog steeds hun tweede thuis. Zo werd Angelina onlangs met Halloween weer 4 dagen opgenomen, omdat haar aanvallen opnieuw erger werden.

Zwaar

Voor moeder Lorena is het zwaar om voor Angelina te zorgen. 2 maanden nadat haar jongste dochter werd geboren, stierf haar man onverwacht. De Colombiaanse heeft geen familie in de Verenigde Staten en haar oude moeder woont op het platteland van Guatemala. "Er is niemand die me kan helpen. Ik ben mama, papa, alles. Zonder mijn meisjes zou het ondragelijk zijn." Tot overmaat van ramp wordt het huis dat het gezin huurt nu verkocht. Ze staan niet bovenaan de lijst voor een sociale woning en nu ook de auto het begeven heeft, ziet Lorena het zeer somber in. "Maar", zegt Lorena, "wat er ook gebeurt, ze hebben altijd een smile op hun gezicht. Alle 3 mijn moedige dochters."

LEES OOK:

Bekijk ook deze video:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: Twitter, iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden