null Beeld

Heftig: Hanne verloor in 3 maanden tijd 2 kindjes en vraagt om meer begrip

Het was september vorig jaar dat Hanne en haar man Jan (31) het prachtige nieuws vernamen: er was een derde kindje op komst.

Simone Braaksma

Hun dochters Ellis (4) en Merel (3) zouden er een broertje of een zusje bij krijgen. Helaas eindigde haar zwangerschap in een miskraam. Hanne had moeite met alle kwetsende opmerkingen die ze daarover kreeg, vertelt ze tegenover HLN. "Beter nu dan over een paar maanden", "Gelukkig heb je al kindjes" en "Och, als je straks weer zwanger bent, vergeet je dit allemaal", om er maar een paar te noemen.

Keer op keer gekwetst

In een blog deelt ze haar verhaal. "Ik kan niet meer stil toekijken hoe mensen keer op keer gekwetst worden, terwijl ze juist warme woorden nodig hebben van troost." Hanne kwam er op de eerste schooldag in september achter dat ze zwanger was. "We droomden over ons gezin van vijf." Helaas kreeg Hanne al na 1,5 week een miskraam.

Intens verdriet

In haar blog geeft Hanne aan dat ze nog nooit zo'n intens verdriet heeft ervaren. “Een miskraam is niet gewoon een embryo verliezen en daarna weer vrolijk doorgaan. Een miskraam is rouwen om een kindje waar je al een hele toekomst mee had gepland. Rouwen omdat je nooit zal weten of het een jongetjes of een meisje was, omdat je hem of haar nooit zal voelen bewegen in je buik, omdat je nooit zal weten hoe hij of zij eruit zou hebben gezien.” Verder schrijft ze: "Een miskraam is ook een confronterende echo van een lege buik."

Lastig vooruitdenken

Waar buitenstaanders regelmatig lijken te denken: "Je kunt toch opnieuw zwanger worden", is het volgens Hanne onmogelijk om vooruit te kijken zolang je cyclus niet op gang komt. "Bijna niemand staat erbij stil dat de fysieke nasleep - en daardoor ook de mentale - soms ellenlang duurt."

Opnieuw zwanger

Met kerstavond was Hanne opnieuw zwanger. “Op kerstavond kreeg ik een beetje bloedverlies. Geen paniek, dacht ik, dat had ik met mijn tweede dochter ook en die is er gezond en wel gekomen." De echo bleek genadeloos: er was geen kloppend hartje. Toch sluiten zij en Jan een nieuwe zwangerschap niet uit. “Ik weet dat ik er bij een positieve test niet meer in zal kunnen geloven. Maar daar zullen we op dat moment doorheen moeten.”

Lees hier het hele verhaal van Hanne.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!


Bron: HLN.be. Beeld: iStock & Facebook

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden