null Beeld

Heftig nieuws: komende jaren zullen meer mensen overlijden aan borstkanker

De komende jaren zullen meer mensen overlijden aan de gevolgen van borstkanker. Naar schatting zullen er zo'n 500 vrouwen meer overlijden aan de gevolgen van de ziekte. Dat meldt het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven zondag.

Online redactie Libelle

Het zou alles te maken hebben met het heersende coronavirus.

Niet doorverwezen

Normaliter worden mensen in de leeftijdsgroep van 50-74 jaar via het bevolkingsonderzoek opgeroepen om zich te laten controleren. Maar aangezien dit onderzoek tijdelijk heeft stilgelegen wegens het virus, hebben naar schatting zo'n 250.000 de belangrijke controle gemist. Het Alexander Monro Ziekenhuis vermoedt dat hierdoor ongeveer 5575 mensen niet doorverwezen zijn naar het ziekenhuis voor behandeling van borstkanker, terwijl dit wel had moeten gebeuren.

Onvoldoende gegevens

Dit bovengenoemde getal is een schatting, en kan naar verwachting zelfs nog hoger uitvallen. Marjolein de Jong, bestuurder van het ziekenhuis, verklaart aan Lindanieuws: "De totale omvang kunnen we nu nog niet overzien, omdat er nog niet voldoende gegevens beschikbaar zijn. Laten we met zijn allen voorkomen dat het erger wordt. Laten we aan de slag gaan om zo goed en zo snel mogelijk de zorg te herstarten en uit te breiden om de achterstand zo spoedig mogelijk in te lopen."

Overlijden door borstkanker voorkomen

Het jaarlijkse verplichte bevolkingsonderzoek werpt zijn vruchten af, volgens Marjolein de Jong. "De inschatting is dat hierdoor jaarlijks gemiddeld 850 tot 1075 sterfgevallen door borstkanker voorkomen worden."

Verwacht wordt dat er vanaf medio juni weer uitnodigingen verstuurd gaan worden voor het borstkankeronderzoek. Mocht je in de tussentijd iets voelen aan je borsten, neem dan altijd contact op met je huisarts.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Lindanieuws. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden