null Beeld

Heleen (32) werkt op de spoedeisende hulp: “Zelfs mijn eigen partner zie ik nu niet”

Heleen Lameijer (32) werkt als spoedeisende hulp arts (SEH) in het Medisch Centrum Leeuwarden. Ze test patiënten op corona en via haar Instagram-account MakeScienceWork deelt ze haar kennis over het virus.

“Mijn collega’s en ik staan op de spoedeisende hulp als het ware in de frontlinie om patiënten met corona te helpen. Iedereen die ziek is, hoest en hoge koorts heeft, komt langs onze deur. Bang om zelf corona te krijgen ben ik door alle veiligheidsmaatregelen niet, maar omdat ik verantwoordelijk ben voor mijn patiënten, doe ik er alles aan om zelf niet ziek te worden. Ik kom niet meer in winkels en ben gestopt met bezoekjes aan mijn 95-jarige oma. Op dit moment zie ik zelfs mijn eigen partner niet. Hij heeft geen corona, maar is wel snotterig en ik wil niets oplopen. Daarom blijft hij tijdelijk in zijn eigen huis.

Ik eet gezond en pak mijn rust waar ik kan. Om te ontspannen, loop ik hard op plekken waar ik niemand tegenkom. Op dit moment werk ik nog redelijk normale diensten met af en toe wat overuren, maar er ligt een schaduwrooster klaar voor als de nood hoog wordt. Dan zullen we dubbele shifts moeten draaien en daarvoor moet je topfit zijn. Al het andere moet wijken. Mijn eigen leven staat nu gewoon op pauze.”

Een tweede hausse

“Dit virus vraagt veel van de voorraad beschermingsmiddelen die we hebben. Dat vind ik beangstigend. Hebben we straks nog genoeg? Het is ook de reden dat nu veel niet dringend noodzakelijke operaties worden uitgesteld. Een nieuwe heup moet dus even wachten. Godzijdank komt mijn medische eed nog niet in het gedrang: we kunnen op dit moment iedereen helpen, hoeven geen keuzes te maken tussen leven en dood. Daarom vragen we mensen zoveel mogelijk persoonlijk in quarantaine te gaan. Tegelijkertijd hebben we geen idee wanneer het einde in zicht is. In China is de piek mogelijk voorbij, maar woekert het virus nog steeds rond. Er kan een tweede hausse aankomen als iedereen straks weer uit zijn schuilplaats komt. We moeten ons dus voorbereiden op een lange duur.”

Nepnieuws

“Op sociale media komen de gekste dingen voorbij over het coronavirus: je zou het tegen kunnen gaan door je adem in te houden, te gorgelen met zout water of knoflook te eten. Was het maar waar. Met mijn Instagram-account MakeScienceWork probeer ik dit soort nepnieuws te weerleggen. Er ís geen simpele oplossing, en ook geen vaccin. De enige remedie is onderling contact vermijden zodat we de zorg niet overvragen. Ik verwacht dat we allemaal wel besmet zullen raken, maar hopelijk met milde klachten. Als veel mensen het virus krijgen, komt er op den duur een groepsimmuniteit, waardoor de zwakkeren gespaard blijven. Ik hoop dat we dat punt snel bereiken.”

Hartverwarmend

“We horen veel negatieve verhalen over hamsteraars en mensen die zich niets aantrekken van de adviezen, maar mijn ervaring is anders. Ik krijg hartverwarmende berichten, complimenten en steunbetuigingen. Van vrienden, familie en kennissen, maar ook van vreemden. Ze vragen of ik nog boodschappen nodig heb of om het adres van mijn oma zodat ze haar een kaartje kunnen sturen. Van zulke lieve acties krijg ik echt tranen in mijn ogen.”

Tekst: Joan Makenbach, Chanan Foppen Beeld: Privé

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden