Groene bomen herfst Beeld Getty Images
Groene bomen herfstBeeld Getty Images

Herfst? Dít is waarom alle bomen eind oktober nog steeds groen zijn

Voor je het weet is het weer november, maar als je buiten naar de bomen kijkt lijkt het qua kleur nog hartje zomer. Hoe komt het dat de bladeren aan de bomen nog zo groen zijn?

Demi SchoenmakersGetty Images

Als je afgelopen weekend tijdens je herfstwandeling op zoek ging naar prachtige bruine en rode bladeren, werd je waarschijnlijk al snel teleurgesteld. Veel bomen zijn nog groen en vol in blad.

Nog niet veel kleur

“Zelfs de beuk, die eigenlijk rond deze tijd helemaal verkleurd zou moeten zijn”, legt bioloog Arnold van Vliet van de universiteit Wageningen. uit aan de NOS. “Je ziet wel wat kleuren, maar nog heel minimaal.” Maar waar komt dit toch door?

Vocht

Dat de bladeren nog niet zijn verkleurd heeft te maken met het warme weer. “We zitten in de top-10 van de warmste september- en oktobermaanden.” Bovendien blijft nachtvorst uit, waardoor de bladverkleuring heel traag op gang komt. Pas wanneer het kouder wordt, verliezen bomen hun bladeren. Dit doen ze omdat ze anders uitdrogen als het gaat vriezen. Ze kunnen namelijk geen vocht meer opnemen, terwijl bladeren vocht blijven verdampen

Meerdere factoren

Kortom: dat bladeren vallen, wordt bepaald door het weer, vorst, daglengte én temperatuur. De afgelopen jaren vielen de bladeren wel wat eerder van de boom. “Dit jaar is er net iets meer verkleuring te zien dan 2016, toen het nog iets warmer en groener was. Maar in vergelijking met voorgaande jaren is er veel meer blad aan de bomen”, vertelt Van Vliet.

Intense kleuren

Ook kan het per jaar verschillen hoe intens de kleuren zijn van de herfstbladeren. Dit hangt af van de weersomstandigheden. De kleuren worden bepaald door de hoeveelheid zon, maar ook koude nachten zonder nachtvorst. “Meer zon en koude nachten betekent meer roodvorming.”

De herfst is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen:

Bron: NOS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden