Humberto - RTL Beeld Humberto - RTL
Humberto - RTLBeeld Humberto - RTL

Herman du Bois werd mede dankzij Peter R. de Vries vrijgesproken in Puttense moordzaak: “Zo dankbaar dat ik hem gekend heb”

Donderdagavond was de avondprogrammering op televisie een groot eerbetoon aan Peter R. de Vries, die eerder die dag overleed. Bij Humberto schoven Wilco Viets en Herman du Bois aan. Beide heren werden mede dankzij de inzet van Peter R. de Vries vrijgesproken in de Puttense moordzaak. Du Bois raakte goed bevriend met de misdaadverslaggever, en ontroerde de kijkers met zijn rake woorden over De Vries.

Kim Van WeeringHumberto - RTL

De Puttense moordzaak was een van de bekendste zaken waar Peter R. de Vries lange tijd aan werkte. Wilco Viets en Herman du Bois brachten jaren in de gevangenis door, omdat ze onterecht waren veroordeeld voor de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius in januari 1994. De mannen kwamen uiteindelijk in 2002 vrij, nadat ze tweederde van hun straf hadden uitgezeten.

Grote gerechtelijke dwaling

“Iets wat nooit was gelukt zonder dat Peter R. de Vries zich met de zaak bemoeid had”, vertelden ze donderdagavond aan tafel bij Humberto. De zaak staat bekend als een van de grootste gerechtelijke dwalingen van de afgelopen decennia in ons land. In 2008 werd de echte dader alsnog gevonden, aangehouden en veroordeeld.

Herman Du Bois legt uit dat hij het in de gevangenis al minder zwaar kreeg zodra Peter zich met hun zaak bemoeide. “Een moordenaar en een verkrachter hadden het niet best. Je moest vechten voor je bestaan. Toen Peter op televisie kwam, kreeg ik het al beter. Iedereen in de bak had zoveel respect voor die man.”

Vriendschap

Hij bouwde zelfs een mooie vriendschap op met Peter R. de Vries. “Hij belde altijd. Elke veertien dagen ging ik met hem naar Ajax toe. Die kaart, die betaalde hij. Volgende week zou ik bij hem thuis gaan barbecueën”, vertelt hij al vechtend tegen zijn tranen. “Hij was er altijd, en is er altijd voor mijn vrouw geweest. Ik ben zo dankbaar dat ik hem gekend heb. Er is een stukje hart weggeslagen”, besluit hij.

De uitzending van Humberto en de woorden van Du Bois raken vele kijkers thuis:

Bron: Twitter, Humberto

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden