null Beeld

Het allereerste weekend van fotografe Ilvy Njiokiktjien

Fotografe Ilvy Njiokiktjien was eigenlijk altijd aan het werk in het weekend, maar vanaf nu gaat ze dat heel anders doen: ze is vrij! Toch heeft ze genoeg te doen: sporten, naar een fototentoonstelling, met de honden wandelen door de duinen, en oh ja, ze wil ook nog even alle nieuwe kroegjes in Utrecht ontdekken.

Helene van Santen

Wat zijn je plannen voor dit weekend?

"Ik ben mijn weekend begonnen met een sporten. Ik heb een personal trainer ingehuurd, die mij volledig afmat. Dat is noodzaak, want ik heb zo'n hekel aan sport, dat ik zonder zo'n personal trainer niet beweeg. Ook ga ik met mijn vriend naar de tentoonstelling Rotterdam in the picture in het Nederlands Fotomuseum. Aansluitend gaan we naar de Markthal in Rotterdam, waar ik nog steeds niet geweest ben. En zondag gaan we met de honden wandelen in Soesterduinen. Oh, en ik wil ook nog een minikroegentocht houden langs alle leuke nieuwe kroegjes in mijn woonplaats Utrecht."

Poeh, je hebt maandag opnieuw weekend nodig om hier allemaal van bij te komen!

"Ik heb eigenlijk voor het eerst weekend. Het is iets compleet nieuws voor mij. De afgelopen jaren was ik namelijk ieder weekend aan het werk. Maar mijn goede voornemen is om vanaf nu altijd écht weekend te houden. Lekker de stad in, naar de kroeg, of naar de sauna. Ik heb er enorm zin in."

Heb je nog een goede tip voor dit weekend?

"Café Broei in Utrecht. Dat is mijn nieuwe hang-out. Het ligt prachtig aan het water, met een mooi terras."

Je hebt de Zilveren Camera in de categorie Kunst en Cultuur gewonnen, de belangrijkste prijs voor fotojournalistiek, met je fotoserie Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen. Was je daar de voorgaande jaren zo druk mee, met die 100 verjaardagen?

"Ik ben anderhalf jaar bezig geweest met de serie en heb in totaal 140 verjaardagen bezocht. Ik was vorig jaar Fotograaf des Vaderlands en kreeg de opdracht om een fotoserie te maken met het thema familie. Zo kwam ik op het idee van de verjaardagen. Het was vooral een mooi excuus om achter de voordeuren van zoveel verschillende Nederlanders te kijken."

En wat heb je ontdekt?

"We zijn heel verschillend, maar toch hebben we allemaal dezelfde instelling: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. We springen niet snel uit de band en geven niet meer uit dan we hebben. Daar mogen we trots op zijn, al is het ook een beetje kneuterig."

Het fotoboek 'Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen' is nu verkrijgbaar.

Foto: ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden