null Beeld

Het aspergeseizoen is begonnen! En dit moet je weten over het witte goud

Het aspergeseizoen is van start gegaan! Tot en met 24 juni kunnen we genieten van dit witte goud. Wacht niet te lang, want de eerste zijn vaak de lekkerste. 

Gelukkig zijn er genoeg asperges dit seizoen te krijgen en kun je eindeloos variëren met recepten. Maar wist je dat je deze groenten eerst moet badderen voordat je ze eet? Dan worden ze extra sappig. Maar er zijn meer weetjes en handige tips over de asperge.

1. Bom van vitaminen en weinig calorieën

De stengels van asperges bevatten vitamine B, E en C. Ze zitten vol antioxidanten en zijn goed voor je haar en huid. Een nadeel... soms kan er naderhand een luchtje aan zitten.

2. Calorie-arm

Het witte goud bevat per 100 gram maar 14 calorieën, dus perfect als je op dieet bent. Daarnaast zijn ze vetvrij, hebben een reinigende werking en stimuleren ze een actieve stofwisseling.

3. Piepende jongens

De groenten zijn op hun best als ze zo snel mogelijk na aankoop worden bereid. De kop en onderkant zijn dan mooi en stevig. Handig weetje: je kunt ze op versheid checken door er twee langs elkaar te wrijven. Piepen ze? Dan heb je kakelverse te pakken.

4. Bewaren

Gekocht, maar wil je ze even bewaren? Leg ze dan in een vochtige doek in de groentelade van de koelkast. Zo blijven de ze 2 tot 3 dagen goed.

5. Lekker badderen

Klaar om ze klaar te maken? Leg ze eerst even in een bak water. Op deze manier herstellen de asperges hun vochtgehalte. Snijd voor de zekerheid de droge onderkant weg, dan zuigen ze nog meer water op.

BEKIJK OOK: DE LEKKERSTE RECEPTEN MET ASPERGES.

6. Schillen tot ze glanzen

Leg ze plat op het werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje. Schil ze zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen vlezelige stukjes schil achterblijven. Snijd aan de onderkant een klein stukje weg.

null Beeld

7. Bewaar het 'afval'

Gooi de schillen en voeten niet weg! Kook met een beetje zout het afval en gewbruik dit water om de asperges in te koken. Zo smaken ze extra lekker.

8. Kooktijd

Breng ruim water met zout aan de kook, leg de geschilde asperges erin en breng het water weer aan de kook. Neem nu de pan direct van het vuur en laat de asperges 15-20 minuten afgedekt in het hete water liggen.

9. Doorgaren

Ze garen nog een beetje na als je ze in het vocht laat liggen, dus meteen serveren of zonder vocht snel laten afkoelen als je ze koud wilt eten.

10. Stomen

Stomen is ook een ideale manier om asperges te bereiden, want alle smaken blijven optimaal behouden. Stoom asperges in een stoomkoker of stoompan in 6-10 min. beetgaar boven kokend water.

Productie & receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Renée Frinking

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden