null Beeld

‘Het belangrijkste in mijn relatie is dat hij begrip heeft voor mijn migraine’

Uit de Global Pain Index, een onderzoek van GSK, blijkt dat acht op de tien Nederlanders te maken krijgt met (zware) hoofdpijn. Een deel daarvan kampt met migraine. Ook als partner krijg je te maken met praktische én emotionele gevolgen van (zware) hoofdpijn en migraine. Gelukkig hebben deze vrouwen thuis een goede manier gevonden om met migraineaanvallen om te gaan.

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met GSK

Wat is migraine precies?

Migraine is niet zomaar een pijntje waar je nog wel even mee door kunt werken. Veel mensen weten het niet, maar migraine is een chronische hersenaandoening, die gepaard gaat met een stekende of bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Soms ook met lichtflitsen, overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid. De aanvallen worden uitgelokt door triggers die per persoon verschillen, zoals stress, onregelmatig eten, weinig slaap, fel licht of een verkeerde houding. Hoe lang een aanval duurt verschilt, meestal tussen de 4 en 72 uur. Meer weten? Hier lees je hoe je migraine onderscheidt van andersoortige hoofdpijn.

Migraine & relatie

De heftige pijn heeft invloed op de tijd die migrainepatiënten doorbrengen met hun gezin. Tijdens een aanval is het moeilijk om te genieten van de momenten samen, zo blijkt uit onderzoek. Een derde van alle ondervraagden moet soms leuke uitjes en activiteiten missen (GSK Global Pain Index). Zo duurt een migraineaanval bij Wendy (52) soms wel vijf dagen. De twee eerste dagen zijn vaak het zwaarst, dan moet ze in een donkere kamer gaan liggen en kan ze niet zonder medicatie. Marlous (38) heeft hormonale migraine en kan het ‘plannen’ door het slikken van de pil. Als ze in het weekend migraine krijgt – ze heeft dan drie dagen lang elke ochtend migraine - kan haar partner de zorg voor hun zoontje overnemen. Hun partner krijgt dus ook te maken met de gevolgen van migraineaanvallen. Zo kun je sommige dingen niet meer samen doen of moeten bepaalde taken noodgedwongen overgenomen worden.

Zeg nou zelf

Libelle nodigde acht vrouwen uit, waaronder Wendy en Marlous, om te vertellen over hun migraine en hoopt daarmee de kennis over migraine te vergroten. En meer begrip te kweken. Op welke manier laat hún partner merken dat hij begrip heeft voor hun migraine? En hoe kan hij hen helpen? Je ziet het in de video.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden