null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het coronavirus is nu een A-ziekte in Nederland: dit betekent het voor jou

Het coronavirus is nu ruim een maand actief en inmiddels zijn 4500 mensen besmet geraakt. 106 mensen zijn al bezweken onder het virus en ook in Europa zijn de eerste besmettingen gemeld. Nederland heeft de ziekte nu gekenmerkt als A-ziekte.

Eva BredaGetty Images

Maar wat betekent dit?

A-ziekte

Een aantal ziektes zijn gekenmerkt als A-ziekte. Dit zijn de pokken, polio, virale hemorragische koorts en nu 3 soorten van het coronavirus. Het MERS-coronavirus en SARS-coronavirus zijn al bekende coronavirussen die eerder uitbraken. Sinds een maand is daar een nieuw soort coronavirus bijgekomen en deze soort is aan de lijst van A-ziektes toegevoegd. Dit heeft minister Bruins voor Medische Zorg maandag geschreven in een Kamerbrief. Hij is door het RIVM geadviseerd om over te gaan op het hoogste niveau van waakzaamheid. Maar wat houdt dit niveau van waakzaamheid in?

Maatregelen

Wanneer een ziekte bestempeld is met het label A-ziekte, hebben zorgprofessionals een meldplicht. Wanneer zij ook maar het vermoeden hebben dat iemand in Nederland besmet is met het virus, moeten zij dit verplicht doorgeven aan de GGD. Zo iemand wordt dan direct in verplichte quarantaine geplaatst om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Dit kan thuis, maar ook alle Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale isolatiekamers waar patiënten veilig kunnen verblijven. Ook de omgeving van deze vermoedelijk besmette mensen wordt direct gecheckt. Wanneer iemand in de omgeving van de patiënt ook symptomen van het coronavirus laat zien, worden dezelfde stappen als hierboven ondernomen.

Wanneer ben je vermoedelijk besmet?

Een vermoede patiënt voldoet aan de volgende punten:

  • Hij of zij heeft minstens 38 graden koorts
  • Hij of zij is in de afgelopen 2 weken in besmet gebied geweest
  • Hij of zij heeft 2 of meer van de volgende verschijnselen: hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of tekenen van longinfiltraat.

Geen controle op Schiphol

Wel is besloten om op Schiphol geen extra maatregelen te nemen. Toen in 2002 het SARS-virus uitbrak, werd dit wel gedaan. Er was een vaste controle bij de gate maar hierbij werden geen besmette reizigers gevonden. Ook worden er geen mondkapjes uitgedeeld. Volgens minister Bruins is dat niet nodig. Wel is het belangrijk dat mensen hun persoonlijke hygiëne goed op orde hebben en komen er op het vliegveld schermen met informatie over de ziekte.

Nuance

Ondanks dat de verspreiding van het virus nu dagelijks de media haalt en iedereen waakzaam moet zijn, is er geen reden voor paniek. Een beetje nuance mag in deze situatie wel aangebracht worden. Zo zou de griep gevaarlijker lijken dan het nieuwe coronavirus, wanneer je de cijfers naast elkaar legt. Wel is er meer gedetailleerde informatie nodig om deze vergelijking goed te kunnen maken. Daarbij werden tot nu toe veel familieleden van Chinese patiënten niet ziek. Het lijkt dus niet zo te zijn dat het virus zich zomaar laat overdragen. Ook zijn de inmiddels 106 slachtoffers bij wie het virus hun leven eiste, vaak al kwetsbare mensen. Zo kampten veel van hen met hart- of longproblemen. Het coronavirus kregen zij daarbovenop, wat hen fataal werd. De meeste mensen die besmet raakten, werden weer beter.

Momenteel wordt er gewerkt aan een vaccin tegen het virus. De Katholieke Universiteit Leuven hoopt binnen 7 weken een prototype af te hebben dat vervolgens een testfase in gaat. Op z'n vroegst is er over een jaar een vaccin verkrijgbaar.

Benieuwd naar de symptomen van het coronavirus? Lees het hier.

Brond: NOS, Nu.nl, RIVM. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden