null Beeld

Het coronavirus werd Frans (58) bijna fataal: “Ik maakte nog grapjes toen ik het ziekenhuis binnenreed”

Middenin de coronacrisis lijkt het alsof de groep 'het is maar een griepje' recht tegenover de 'kijk zoveel mogelijk uit'-aanhangers staat. Het verhaal van Frans (58) bewijst nogmaals waarom we alert moeten blijven met het coronavirus.

Daphne Dorgelo

Er zijn afgelopen week 2588 mensen positief getest op Covid-19. Dat zijn er bijna 2 keer zoveel als in de week daarvoor. Ook het aantal ziekenhuisopnamen is bijna verdubbeld.

"Het is natuurlijk ieders eigen verantwoordelijkheid om de regels te volgen, maar ik heb ondervonden dat het niet 'zomaar een griepje' is", vertelt de 58-jarige Frans Zwiers. Eind maart raakte hij besmet met het coronavirus, samen met 7 andere familieleden tijdens een bezoek aan een hospice waar een besmet persoon rondliep. "Ik heb alleen de zwaarste tik van iedereen gehad."

Kunstmatige coma

"Toen mijn vrouw klachten had die op het coronavirus wezen, werd ik ook door mijn werk naar huis gestuurd. Ik deed alvast inkopen in de supermarkt voor het geval dat we in quarantaine moesten." Nog geen 3 uur later lag Frans met hoge koorts van ellende op de koude vloer. Het verhaal eindigde in een slopende strijd in coma op de intensive care.

"Ik lag eerst 2 weken doodziek thuis. Op Paasmaandag trok ik het echt niet meer en kwam de arts van de huisartsenpost langs. Een halfuur later stond de ziekenwagen bij ons op de stoep om me naar het ziekenhuis te brengen. Toen ik het ziekenhuis binnenreed maakte ik nog grapjes. Ik dacht bij mezelf: 'Frans, is dit niet allemaal een beetje overdreven?'." Maar dat was het niet: zijn conditie ging hard achteruit en de volgende ochtend stonden er 4 artsen aan het bed met de mededeling dat ze hem in kunstmatige coma wilden brengen.

"Ik moest van de artsen mijn vrouw bellen om het haar te vertellen. Haar kon ik overigens eerst niet bereiken. M'n dochter is nog over de heg van de achtertuin geklommen om haar wakker te maken." Nuchter als Frans is, besloot hij er geen heibel van te maken. "Ze brengen me even 10 tot 15 dagen onder zeil", deelde Frans zakelijk mee aan z'n vrouw. "Dat werd me achteraf niet in dank afgenomen door de artsen en mijn omgeving: het waren misschien m'n laatste woorden geweest."

Coronavirus bijna fataal

Na 8 slopende dagen 'onder zeil' met 40,9 graden koorts leek zijn situatie niet te verbeteren. "Mijn omgeving heeft behoorlijk in de rats gezeten. Heel veel mensen in mijn directe omgeving hebben gedacht: dit gaat niet goed." De artsen besloten hem in zijn coma over te brengen naar het ziekenhuis in Utrecht. "Daar deden ze een longspoeling en kwamen ze erachter dat ik nog een huidinfectie had opgelopen in het ziekenhuis. Dit heeft de situatie verergerd."

Langzaam maar zeker ging het na de longspoeling beter met Frans en werd hij na een paar dagen wakker gemaakt. "Ik kon al redelijk snel aannemen dat ik ineens in een andere omgeving lag, maar dat ik in mijn gedachten 2 weken kwijt ben, is een vreemd besef."

Helemaal alleen

"Het vervelendste vind ik misschien nog wel dat ik 3 weken lang in het ziekenhuis ben behandeld door mensen volledig in plastic. Mondkapjes voor, pakken, handschoenen, de hele rits. Je wordt keurig geholpen, maar je bent eigenlijk helemaal alleen." Frans spreekt vol lof over de zorg in Nederland: "Die is schrikbarend goed. Iedere afdeling, van oud tot jong: het waren supermensen en geboren voor het vak. Van de keuken tot de intensive care: ik heb ze allemaal nodig gehad."

Na zo'n 7 weken thuis te zijn, blijkt uit longfoto's dat er geen blijvende schade is. "Maar mijn conditie is niet best. Ik doe meer aan beweging dan ooit, maar ik lijk helemaal niks op te schieten. Ik ben bekaf na de minste inspanning." Toch blijft de nuchtere Frans positief en gaat hij alles op alles zetten om weer helemaal de oude te worden. "Corona heeft mij gepakt, maar geestelijk ben ik nog steeds dezelfde Frans. Het lichamelijk herstel gaat alleen iets langer duren dan ik dacht."

Zó werk je aan je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden