Het gaat écht gebeuren: de basisscholen gaan een week eerder dicht voor de kerstvakantie Beeld Getty Images
Het gaat écht gebeuren: de basisscholen gaan een week eerder dicht voor de kerstvakantieBeeld Getty Images

Het gaat écht gebeuren: de basisscholen sluiten een week eerder voor de kerstvakantie

Er werd al een tijdje over gesproken en het gaat nu toch echt gebeuren: de basisscholen gaan een week eerder dicht voor de kerstvakantie, melden ingewijden o.a. aan AD en RTL Nieuws.

Tara StokdijkGetty Images

Dat is vanavond door Mark Rutte en Hugo de Jonge bekend gemaakt tijdens de persconferentie.

Eerder kerstvakantie

Aanvankelijk zou de kerstvakantie op 24 december van start gaan. Wanneer dit een week eerder gebeurt, begint de kerstvakantie dus komend weekend al. Het kabinet doet een tegemoetkoming aan scholen en ouders: aanstaande maandag mag een ‘coulance-dag’ worden. Op deze dag mogen de scholen kiezen of ze de deuren openhouden. Deze dag is er voor ouders die meer tijd nodig hebben om opvang voor hun kinderen te regelen. Na maandag sluiten de schooldeuren voor de rest van het jaar.

Online onderwijs

Basisscholen mogen volgende week wel online onderwijs gaan geven. De scholen krijgen de mogelijkheid om te kijken of dit te organiseren valt. De kinderopvang blijft open. Daarbij worden scholen ook omgevormd tot noodopvang voor ouders die écht niet thuis kunnen blijven met de kinderen, bijvoorbeeld door werk waarvoor je op locatie móet zijn.

Besmettingen

De basisscholen sluiten een week eerder omdat de vrees is dat de leerlingen vlak voor de vakantie op school besmet raken en hun familieleden (denk aan opa’s en oma’s) tijdens de kerstdagen besmetten. Nu ze een week eerder in de eigen gezinsbubbel komen, zou de kans op besmettingen tijdens kerst afnemen, volgens deskundigen. Het OMT adviseerde al eerder om de kerstvakantie vroeger te laten starten, ook vanwege de besmettelijke omikronvariant.

Vorige week schreef Libelle’s Franke, moeder van Puk (9) en Olle (7), een brief aan Hugo de Jonge: “Beste Hugo, mogen de scholen alsjeblieft open blijven?” Lees haar column hier.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden