null Beeld

Het gebit van Kirsten Dunst

VrouwOnline.nl

De meeste sterren hebben een fan-tas-tisch gebit.

Met kaarsrechte en witte tanden. Kirsten is dus eerder een uitzondering op de regel met haar scheve en niet al te stralende tanden. Gelukkig zijn er hoop tips die je gebit er beter uit laten zien!

Poetsen

3 keer per dag je tanden poetsen is echt een must. Hoe zat het ook alweer? Gedurende de dag eet je van alles op. Enkele van die producten zijn helemaal niet slecht voor je tanden. Kaas bijvoorbeeld bevat een stofje dat bacteriën in je mond doodt. Helaas bevatten een heleboel andere producten suikers. Bacteriën zijn daar gek op, en zetten die suikers om in zuur of in tandplak. Als je tandplak niet op tijd weg haalt, wordt het omgezet in tandsteen. De zuren werken gaatjes in de hand.

Er is één remedie tegen tandsteen en gaatjes: poetsen. Hier wat handige tips en de nieuwste producten:

Poetstips

- Gebruik altijd een soft of medium tandenborstel

- Zet de tandenborstel met een hoek van 45 graden op je tanden en maak draaiende bewegingen

- Te hard poetsen is níet oke

- Neem tijdens het poetsen ook je tandvlees mee

- Wissel elke 3 maanden van tandenborstel

- Je tanden hebben 5 zijden. maar tijdens het poetsen bereik je er maar 3. die andere 2 houd je schoon met flosdraad of een tandenstoker

- Gemiddeld poetsen Nederlanders slechts 45 seconden per poetsbeurt hun tanden. Terwijl minimaal 2 minuten nodig zijn om het gebit optimaal te reinigen. Dus: poets minimaal 2 minuten

- De 3 b’s voor het poetsen: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Leer jezelf aan om altijd deze volgorde aan te houden. Zowel links, rechts, boven als onder in je mond. Dan weet je zeker dat je geen enkele plek in je mond overslaat

- Speeksel heeft een neutraliserende werking, maar dan is het wel belangrijk om het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot 7 per dag. Eet dus liever in één keer een paar chocolaatjes achter elkaar dan de gehele dag door!

De nieuwste producten

1. Slimme borstel

Er komen steeds betere en fijnere poetsproducten op de markt. Een voorbeeld daarvan is de Triumph van Oral B. Deze slimme tandenborstel geeft bijvoorbeeld aan dat het tijd is om een ander gedeelte van je gebit te poetsen. Door de speciale polijstfunctie worden je tanden witter.

Oral B Triumph kost €139,- en voor het luxe model bestaal je €159,-.

2. Voor de 'gewone' poetser

Ook handig, en een stuk goedkoper, is de Oral B Pulsar. Deze ziet eruit als een 'gewone' tandenborstel, maar de haartjes ‘pulseren’ en trillen zachtjes tijdens het poetsen.

Door de zachte pulserende beweging worden plak en etensresten opgetild en weggeveegd. Tegelijkertijd zorgt de pulserende beweging ervoor dat het tandvlees wordt gemasseerd en de doorbloeding wordt gestimuleerd.

De Oral B Pulsar kost €5,99.

Je kunt de Oral B Pulsar winnen! Zie onder!

3. Bijzondere pasta

Welke tandpasta je gebruikt, is heel persoonlijk. Zolang er fluoride in zit gaat alles goed en is het niet zo belangrijk welk merk je kiest. Er is echter één pasta die we je niet willen onthouden: de Black Tandgel van Lush met citroen, limoen en Indiase sandelhout. Het zwart komt van de houtskool die er aan toe is gevoegd. Houtskool geeft je superschone tanden en een stralend witte lach (aldus Lush...)

Extreem witEen trend, niet alleen in sterrenstad, maar ook voor de gewone mens: je tanden laten witten. Er zijn ontzettend veel manieren om dat te doen. Onze tip: ga altijd naar een expert en koop vooral geen vage producten via calltv. Je tandarts kan je het beste advies geven. Er zijn ook speciale 'shops' die gespecialiseerd zijn in het witten van tanden, zoals WIT (www.wit.nl). Vrouwonline's Noortje liet vorig jaar daar haar tanden witten en is nog steeds tevreden.

Uh, wil je een kauwgom?

Afknappers? Met 71% van de Nederlanders staat met stip op één: een slechte adem.

Bijna driekwart van de Nederlanders durft een bekende alleen op subtiele manier op te wijzen op een slechte adem, bijvoorbeeld door kauwgom of een pepermuntje aan te bieden. Toch wil bijna iedereen (95%) zelf wel dat iemand hem erop wijst als hij een niet zo prettige mondgeur heeft!

Op de website www.mondgeurverklikker.nl staan tips voor een frisse adem, zoals:

- Flos regelmatig

- Vermijd alcohol, koffie en knoflook

- Drink genoeg water, zo voorkom je een droge mond

- Begin de dag met een goed ontbijt. Eet liever vast voedsel dan een drinkontbijt, want vast voedsel schuurt de dode cellen die de stank veroorzaken van de tong af naar de maag.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden