null Beeld

Het hoeft niet perfect: 5 tips om echt van de feestdagen te genieten

Iedereen met ook maar een beetje perfectionistische trekjes, wordt zo rond de feestdagen lichtelijk nerveus. Je wil de origineelste surprise maken, de mooiste kerstboom vinden en tegelijk je gasten een 4-sterrendiner voorschotelen. 

Susan Dalstra

Rond de feestdagen voel je de overweldigende drive om alles tot in de puntjes te regelen. Alles moet volgens jouw plan gaan en als dingen even anders lopen dan je had bedacht, schiet je acuut in de stress. Zonde, want zo hou je geen tijd meer over om te genieten.

Het is natuurlijk makkelijk om nu te zeggen dat je die controledrang moet laten varen. Dat heeft ook geen zin, want perfectionisten worden juist kalm van controle. Toch is het wel handig om van tevoren te bedenken wat je kunt regelen en wat je moet loslaten. Hou deze 5 tips de komende weken in je achterhoofd zodat je ook kunt genieten van de feestdagen.

LEES OOK: ESTHER KREEG EEN BURN-OUT - 'IK WILDE DE BESTE ZIJN IN ALLES WAT IK DEED'

  1. Stel prioriteiten en delegeer klusjesAls je een volgeplande decembermaand hebt, is het voor perfectionisten belangrijk om grenzen te stellen en prioriteiten te bedenken. Psycholoog Michelle Carlstrom: "Wat je ook doet, bedenk van tevoren wat belangrijk is voor jou. Wil je veel socializen en naar events? Of spendeer je het liefst tijd met familie? Kies wat jij het belangrijkst vindt rond de feestdagen en werk daaromheen." Wees ook niet bang om wat taken van je af te schuiven. De kerstboom versieren, cadeaus voor het hele gezin kopen, voor beide kerstdagen de sterren van de hemel koken en het hele land doorkruisen om familie te zien kan gewoon niet allemaal als je alles perfect wilt doen. Delegeren en prioriteiten stellen dus.
  2. Overdrijf het nietHier komt het aan op 'nee' durven zeggen. Te veel op je bordje nemen en dat allemaal goed willen doen, heeft op perfectionisten een verlammend effect. "Perfectionisten vinden het moeilijk om ergens aan te beginnen als ze een perfect resultaat willen. Als ze dat perfecte resultaat niet voor zich zien, vermijden ze het en beginnen ze er maar helemaal niet aan. Dan begint alles op te stapelen en zit je opeens met een berg werk." De enige manier om daarmee om te gaan is alleen de taken pakken die je makkelijk kan tackelen. De feestdagen draaien om plannen en niet te veel beloven. Het is belangrijk om 'nee' te zeggen zonder schuldgevoel.
  3. Maak je geen zorgen om het perfecte cadeauVoor sommige mensen voelt het vinden van een cadeau bijna als een soort proefwerk. Dat is een typisch teken van perfectionisme. Het goede nieuws is dat je bij een cadeau niet zo veel kunt verpesten. Of het nou een ervaring of een fysiek cadeau is: als het uit je hart komt, is het altijd goed. Bovendien heb je niet in de hand hoe iemand reageert op jouw cadeau. Zo werkt het ook met familiedynamiek. Je kunt mensen niet dwingen gezellig te doen. Als je de hele avond hoopt dat je geliefden niet met elkaar bekvechten, brengt dat veel te veel druk met zich mee. Laat het dus gewoon gebeuren en bedenk je dat je niet de enige bent.
  4. Wees een beetje dankbaarEen tip zo oud als de weg naar Rome, maar wel effectief: focus op wat wel goed gaat. Schrijf op waar je dankbaar voor bent zodat je hersenen vanzelf openstaan voor meer positieve gedachten. Het brein is ontworpen om eerst alles te zien dat fout gaat en dat is bij perfectionisten al helemaal het geval. Aanvoelen wat goed gaat zorgt ervoor dat je de rest (iets meer) los kunt laten.
  5. Bedenk een nieuwe traditieHet nadeel van eeuwenoude familietradities is dat de lat nogal hoog ligt en je het gevoel krijgt dat je ieder jaar jezelf weer moet overtreffen. Door nieuwe tradities te bedenken, creëer je wat meer lucht. Probeer flexibel te zijn en laat de controle los. "Mensen vinden het fijn om de controle te hebben, maar hebben dat maar zelden: je hebt alleen de illusie van controle. De leukste dingen gebeuren juist als je iets niet in de hand hebt. Door nieuwe gewoontes aan te leren laat je bewust de controle los en zul je je beter voelen."

Bron: The Huffington Post. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden