null Beeld

Het is écht waar: eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger

Is jouw partner ooit vreemdgegaan en vind je het moeilijk om hem nu nog te vertrouwen? Dan kun je daar best weleens gelijk in hebben, blijkt uit onderzoek. Het gegeven ‘eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger’ blijkt namelijk vaak te kloppen.

Online redactie Libelle

Het internationale instituut IASR (International Acadamy of Seks Research) volgde 484 deelnemers – zowel mannen als vrouwen – met een relatie. De onderzoekers vroegen de deelnemers om eventuele ‘buitenechtelijke’ avontuurtjes te rapporteren. Ook moesten ze bijhouden of ze vermoedens hadden dat hun partner vreemdging.

Leugens

Wat bleek? Mensen die in een eerdere relatie weleens waren vreemdgegaan, bleken dat 3 keer zo snel weer te doen in hun volgende relatie, ten opzichte van mensen die in eerdere relaties altijd trouw waren gebleven. De reden: vreemdgangers raken gewend aan liegen en doen dat daardoor steeds makkelijker, zo stelden de onderzoekers. Als je regelmatig een klein leugentje vertelt, dan kan jouw brein de negatieve gevoelens die daarbij horen (zoals schuldgevoel) steeds makkelijker ‘uitschakelen’. Daardoor ga je in de toekomst niet alleen makkelijker liegen, maar de leugens worden ook groter en groter.

Vermoedens

Maar misschien nog wel vervelender: mensen die in een eerdere relatie al eens waren bedrogen door hun vorige partner, hadden 2 keer zoveel kans dat hun nieuwe partner óók ooit vreemd zou gaan. Mogelijk komt dat doordat deze mensen bij nieuwe partners veel sneller vermoedens van vreemdgaan hebben: maar liefst 4 keer zo snel als mensen die nooit bedrogen zijn. Tsja, dat soort vermoedens doen je relatie over het algemeen geen goed…

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Business Insider. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden