Spain, Andalusia Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Spain, AndalusiaBeeld Getty Images/Cavan Images RF

Het is Nationale Toplessdag en dít is waarom dat nog altijd nodig is

Deze zondag staat niet alleen in het teken van Vaderdag. Het is ook Nationale Toplessdag. Deze dag wordt voor de vierde keer georganiseerd omdat vrouwen wat vaker met ontbloot botenlijf op het strand zouden mogen lopen. Maar waarom?

Top-less is more

Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot, praat erover met EditieNL.

Nationale Toplessdag

Volgens Kouman is het eigenlijk iedere zonnige dag wel toplessdag. “Maar op deze speciale dag willen we stilstaan bij het feit dat het kan en mag”, vertelt ze. Want dat is zo. Op alle openbare stranden in heel het land, mogen vrouwen zonnen zonder bikinitop. Maar echt veel gebeurt dat niet.

Angst

In de jaren ‘80 was dat anders. Toen lagen vrouwen massaal hun bovenlichaam te bruinen. “Maar nu niet meer", vertelt Kouman. “Niet omdat we het niet willen, maar omdat er angst heerst.”

Sociale media

Dat is dan ook precies de reden dat een Nationale Toplessdag nog altijd nodig wordt geacht en ook dit jaar wordt georganiseerd. Vrouwen zijn bang om topless te zonnen omdat dit verkeerde ideeën oproept. Sociale media is daar een grote veroorzaker van. Want foto's van blote borsten kunnen daar in no time heel de wereld over worden gestuurd. Daarbij zorgen sociale media ervoor dat borsten worden geseksualiseerd. Foto's waar blote borsten op staan, worden van Instagram verwijderd omdat ze als erotisch worden aangemerkt. Borsten zijn vooral een lustobject geworden, in plaats van normale, functionele lichaamsdelen.

Veroordelen en vergelijken

“Daarnaast veroordelen vrouwen elkaar. Ze praten erover. En mannen vinden er vaak ook wat van", aldus Kouman. Daarbij zien we steeds minder ‘echte vrouwenlichamen’. Dankzij sociale media en televisie zien we vooral één soort lichaam: slank met pronte borsten. Dat is niet altijd even realistisch. “Maar daar gaan vrouwen zich mee vergelijken", vertelt Kouman.

Topless-vriendelijk

Dit alles zorgt ervoor dat vrouwen de afgelopen veertig jaar steeds minder topless zijn gaan zonnen. Dat terwijl het heel bevrijdend kan voelen én je een stuk egaler bruint als je zonder bikinitop op het strand ligt. Om vrouwen te motiveren wat vaker topless te zonnen zetten verschillende instanties zich in. Zo wordt natuurlijk de Nationale Toplessdag georganiseerd. Maar zo zocht bijvoorbeeld de Naturisten Federatie Nederland uit welke stranden het ‘topless-vriendelijkst’ werden ervaren door vrouwen. De Vrouwenpolder in Zeeland, Kijkduin in Zuid-Holland en de Maarsseveense Plassen in Utrecht kwamen onder anderen uit de bus als favorieten.

Wist je dat je je borsten zelfs een stukje steviger en strakker kan trainen? Trainer Sander legt uit hoe je dat doet.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: EditieNL.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden