null Beeld

Het is officieel: Delphine Boël, het kind van koning Albert, is nu prinses

Eind januari werd bekend dat Delphine Boël ook een biologische dochter is van Koning Albert II. En eindelijk is het hoge woord eruit. Het Brusselse hof van beroep heeft besloten dat ook zij zichzelf prinses van België mag noemen.

Eva Breda

Na een juridische strijd van jaren, heeft Delphine Boël haar gelijk gekregen.

'Zijne Koninklijke Hoogheid'

Delphine Boël en haar kinderen mogen vanaf vandaag aangesproken worden als 'Zijne Koninklijke Hoogheid'. Het Brusselse Hof heeft besloten dat ook zij nu officieel zich tot het koninklijke huis mogen rekenen. Daarbij mag Delphine haar vaders achternaam gaan gebruiken, Saksen-Coburg-Gotha.

DNA-test

Aan de uitspraak ging een lange periode vooraf. Al jaren beweerde Delphine, een Belgische kunstenares, dat zij een kind van koning Albert zou zijn. Zij zou zijn voortgekomen uit een relatie tussen haar moeder en koning Albert. Jarenlang probeerde Delphine dit te bevestigen. En in januari kwam eindelijk het verlossende woord. Uit een DNA-test bleek dat koning Albert echt Delphines vader is. Na dit jarenlang ontkend te hebben, heeft Albert haar in januari als dochter erkend.

Prinses

Maar toen het vaderschap eenmaal erkend was, wilde de kunstenares ook prinses van België worden en de aanspreektitel Hare Koninklijke Hoogheid krijgen. Daarnaast wilde ze de familienaam Saksen-Coburg aannemen. Het zag er rooskleurig uit voor haar. In 2015 heeft een wetswijziging bepaald dat alleen (toekomstige) kleinkinderen van de koning de titel ‘prins’ of ‘prinses’ krijgen. Aangezien Boël in 1968 geboren is, was er een kans dat de rechter zou besluiten dat zij met terugwerkende kracht toch de titel ‘prinses’ mocht dragen. En op 1 oktober bleek de uitspraak van de rechtbank dit inderdaad te bevestigen.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Nu.nl. Beeld: Brunopress.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden