null Beeld

Het lijkt wel traditie: foto’s van rokende Oranjes door de jaren heen

Deze week werd gravin Eloise -de oudste dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien- rokend op de foto gezet. Deze foto viel niet bij iedereen goed. Maar wist je dat het tot in de late jaren '80 heel normaal was voor de Oranjes om in het openbaar te roken?

Tara Stokdijk

Kijk maar eens naar deze kiekjes uit de oude doos.

Andere tijden

Momenteel wordt roken gezien als iets ongezonds en zou het het imago van de Oranjes kunnen beschadigen als ze in het openbaar rokend worden gespot. Vroeger was dat heel anders. Toen werden sigaretten juist aangeprezen en was roken de normaalste zaak van de wereld. In het Nationaal Archief zijn dan ook nogal wat foto's te vinden waarop de Oranjes roken, ook in het bijzijn van hun kinderen. Foto's die nu niet meer door de beugel zouden kunnen.

Juliana

Zo zien we op dit kiekje uit 1946 een rokende prinses Juliana naast prinses Margriet aan boord van het koninklijk jacht de Piet Hein. Juliana is een van de Oranjes die het meest gespot is met een sigaret. Alleen in haar laatste jaren werd ze niet meer rokend gezien. Roken werkte voor Juliana ontspannend en ze bood ook haar hofdame graag een sigaretje aan.

null Beeld

Ook hier zien we prinses Juliana die een sigaret rookt terwijl ze in gesprek is. Deze foto werd gemaakt op 26 september 1944 in Engeland.

null Beeld Nationaal Archief
Beeld Nationaal Archief

Bernhard

Hier zien we een rokende prins Bernhard op 5 mei 1945, tijdens de voorbereidingen en onderhandelingen tot de capitulatie in Wageningen. Naast een sigaret, was ook een pijp in zijn mond zeer kenmerkend voor de prins.

null Beeld Nationaal Archief
Beeld Nationaal Archief

Wilhelmina

Bij de pakjes sigaretten die je op deze foto ziet, hoort een bijzonder verhaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op de 61e verjaardag van koningin Wilhelmina werden deze pakjes sigaretten gedropt door de RAF. Op de voorkant stond een W van Wilhelmina en op de achterkant 'Nederland zal herrijzen'. Ook tijdens de bevrijding werden er sigaretten uitgedeeld, waardoor veel Nederlanders na de oorlog met roken begonnen.

null Beeld Nationaal Archief
Beeld Nationaal Archief

Willem-Alexander

Op deze foto zien we een rokende Willem-Alexander op de tribune bij het Chio-springtoernooi in Rotterdam op 16 Augustus 1985. Net als koningin Máxima rookte hij in zijn studententijd graag. Willem-Alexander liep destijds het 'prins pils'-imago op en werd vaak met drank en sigaretten gespot. Ook zijn moeder, prinses Beatrix, zou een fervent rookster zijn. Toch is er sinds de jaren '80 geen foto van Beatrix met een sigaret opgedoken.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Déze prinsen en prinsessen hebben een tatoeage

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: DeOranjes.nl. Beeld: Nationaal archief, ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden